От х:

Днес в x:

Хасковско чества с 10 бона 100-годишнината от Балканската война

Хасковска област ще похарчи 9 500 лв. за честванията на 100-годишнината от Балканската война през тази година. Средствата бяха отпуснати преди по-малко от месец от държавния бюджет с постановление на Министерския съвет.

Организатори на проявите в региона ще са, освен Областната администрация, Тракийското дружество "Г. Сапунаров", читалище "Заря" и Регионалното дружество на историците в Хасково.

Честванията ще започнат на 23 септември,с научна конференция на тема „100 години от разоряването и прогонването на българското население от Тракия и настаняване на бежанците в Хасковския регион“.

Темата е набелязана по време на срещата днес между изп. длъжността областен управител Кадир Исов и Красимира Узунова от Регионалния исторически музей. За участие в конференцията са поканени проф. Светлозар Елдъров от БАН, д-р Ваня Стоянова и Стоян Райчевски от Тракийския научен институт, историците от нашия регион д-р Красимира Узунова, д-р Георги Граматиков, д-р Стефан Димитров и други изследователи. Домакин на научния форум ще бъде Областна администрация.

Тематичните прояви ще са общо 3 дни и са под патронажа на областния управител. Те включват кръгли маси в четири общини – Ивайловград, Маджарово, Тополовград и Свиленград, на които хората ще могат да дискутират с научните работници и да поставят своите въпроси. Общините са подбрани според числеността на живеещи в тях бежанци. В Тополовградско те са почти 100 %. Следва ги община Свиленград, където са близо 80 на 100 от населението. През 1913-1925 г. потокът от бежанци се съсредоточава още още в Хасковска и Ивайловградска община.

Наред с кръглата маса в градовете ще гостува фотоизложба с 15 документални снимки по темата. В деня на откриването на честванията ще бъде показана и уникална изложба с реквизита на игралния филм за тракийския войвода капитан Петко. Проявите около годишнината включват още издаване на сборник с материалите от конференцията и концерт на хасковския ансамбъл „Китна Тракия“, който ще е на на 23 септември.

haskovo.net

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини