От х:

Днес в x:

Възстановяват покрит с бойна слава полк

Реставрацията трябва да приключи до края на годината

Софийска фирма започна възстановяването на паметника на 10-ти родопски полк, намиращ се във военните имоти зад ДНА. Паметникът е един от малкото в страната издигнати в чест на Балканската война. Той прославя покрития с бойна слава родопски полк, рекрутиран предимно от войници от Хасково и региона.

Навремето паметникът е бил „паметна“ гледка. Върху постамент от бял камък има 3 статуи на хвърлящи се „на нож“ български войни. На щиковите атаки на българските бойци не е удържал никой - през глава са бягали турци, сърби, гърци, но и англичани французи и руснаци.

Под славните български войни е имало паметна плоча, а още по надолу, чучурчета с чешми и каменно корито, където офицерите са си поели конете. Всичко това се е разрушило във времето. 

С реставрацията се заела фирма „Дано-Р“ ЕООД от гр. София. В рамките на 35 работни дни /до края на годината/ тя трябва да приключи с паметника. Освен възстановка на оригиналния му вид, пространството около него ще бъде настелено с павета. Целият проект е на стойност 97 хиляди лева, средства отпуснати по случай 100-годишнината от Балканската война.

За следващата година остава сриването на порутените постройки на бившите казарми и пълното облагородяване на двора, до превръщането му в парк. Пари за това ще се търсят от ОП “Регионално развитие“ или по проекти за транс-гранично сътрудничество.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини