От х:

Днес в x:

Честванията на 100-годишнината от Балканската война тръгват от Хасково

Тържествата по повод 100-години от Балканската война стартират днес от Хасковска област. Честванията, които ще са няколко месеца, ще минат вълнообразно под различни инициативи в цялата страна. Началото днес е на централния площад в Любимец с поднасяне на венци на мраморна плоча с имената на загиналите по време на войните любимчани. Едно от първите събития в хасковски регион ще се състои на връх Шейновец. На популярния като “Малката Шипка” хълм ще бъде направена за първи път възстановка на атаката от 5-ти октомври 1912-та година. Преди това заупокойна молитва ще отслужи Старозагорският митрополит Галактион.

В Свиленград по повод годишнината ще бъде тържествено открит флаговия пилон, издигнат в чест на 100 годишнината от освобождението на града.

На пл.” Свобода” в Хасково” довечера военният министър Аню Ангелов ще приема парада на националната гвардия на тържествената заря-проверка за загиналите за свободата на Отечеството ни с блокове на Националната гвардейска рота, сухопътни, военно-морски и военно-въздушни сили на Република България и ученически блок от гр. Хасково. Гвардейският представителен духов оркестър към Националната гвардейска част ще изсвири за първи път от близо 90 години насам химнът на легендарният 10-ти Родопски пехотен полк. За последно маршът на родопчани е изпълняван през далечната 1923-та година, по повод 10-годишнината от началото на Балканската война. След което нотите били изгубени, но сега са възстановени отново от архивите. За да наблюдава учението на над 900 български армейци, на военния полигон “ Корен”, в хасковско днес пристига и президентът Росен Плевналиев.

Haskovo.net

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини