От х:

Днес в x:

Казваме на турския бизнес за евронормите

Български експерти ще учат представителите на бизнеса в пограничния турски град Одрин за изискванията  при вноса и износа на храни и вино в Евросъюза. По желание като лектор на форума ще участва и новата шефка на Областната дирекция по безопасност на храните в Хасково д-р Мариана Шумова. Тя изрази готовност да помага в сферата, в която е експерт, по време на представянето на трансграничен проект в областната администрация на Хасково. Целта на разработката, финансирана с четвърт милион, е разширяването на търговските взаимоотношения и по-доброто икономическо развитие в трансграничния регион на България и Турция.

Партньори по проекта от българска страна са Сдружение „Евроинтегра”, а от турска-Камарата на занаятчиите гр. Одрин и Камарата на търговците, хотелиерите и ресторантьорите в гр. Кешан

В рамките на разработката производители на храна и вино от двете страни на границата ще обменят опит.

На производителите в турския пограничен регион  с безплатни консултации ще помагат двама експерти - по един от държавите партньорки.Те вече работят в новооткрития по проекта Бизнес център в Одрин. 

Сред важните въпроси, по които ще се търси лоби е и смекчаването на условията от българската страна за издаването на визи за турския бизнес.

Проблемът с визите е на дневен ред за турските компании отдавна, а през последната година дори се задълбочава. Той е и в основата на ниския интерес от страна на инвеститорите от южната ни съседка към България. Затова от Сдружение „Евроинтегра” ще търсят съдействие от НС и Външно министерство за свеждането до минимум на административните изисквания за преминаването на турско-българската граница за осъществяването на бизнес контакти.

През септември по проекта е разписано и провеждането на фестивал на храните и виното в Одрин, на който ще бъде представена българска продукция. На него са поканени всички браншовици от хасковски регион, които искат да презентират артикулите си. Месец по-късно форумът ще мине и в Хасково. На изложението в южния български град турските производители ще предоставят за дегустация пък своите стоки.

М. Манолова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини