От х:

Днес в x:

Математиката олися, сменят керемидите й

Сградата на хасковското ПМГ „Акад. Боян Петканчин“ лъсна по кубе днес след като работници от ремонтните бригади чевръсто събраха старите керемиди от покрива. Предстои заменянето им с нови и най-вече здрави, защото досегашните течаха като спукан водопровод.

Подмяната на керемидите е начало на мащабния ремонт за 600 хиляди лева, който трябва из основи да обнови базата на учебното заведение. Макар гимназията да е една от най-елитните в Хасковско, сградата и бе една от най-занемарените в цялата област. През миналата година обаче собствеността бе прехвърлена от държава на община и веднага стана възможен ремонтът и. Конкретно покривът се прави от община Хасково, която участва със съфинансиране в проекта на държавен фонд „Козлодуй“, който отпуска стотиците хилядарки. Подмяната на керемидите струва около 60 хиляди без ДДС. Все още не е точно известно, кога ще почне цялостното саниране и дали то ще завърши до началото на новата учебна година. Ако това не стане ще се премине на двусменен режим на обучение, за да не се пропускат занятията за 715-те деца, които се обучават в ПМГ. Няма вариант за преместване в друго училище.

Самото саниране включва външна изолация за училищната сграда, подмяна на дограмите и пълен ремонт на котелната инсталация, включително с поставянето на нов котел. ПМГ е на пътя на газовото трасе в течащата газификация на града и е едно от 4-те учебни заведения, които ще се топлят на газ тази зима. Ще бъде подменена и част от електрическата инсталация.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини