От х:

Днес в x:

Хазяите имат 2 дни да се отчетат авансово на хазната

В сряда изтича крайният срок, в който хазяите, отдаващи помещения под наем на други физически лица, трябва да подадат в НАП новата декларация (образец 4001). В нея се попълват дължимите налози за второто тримесечие на годината. До края на юли е и срокът в който хазяите трябва да преведат авансово данъкът за получения наем в периода април-юни. Декларацията се подава за пръв път от 2013-та година насам. Досега хазяите дължаха наема накуп в края на годината. Сега го плащат на 3 вноски, като за 4-то тримесечие декларация и данък не се подават. Те се рекапитулират през следващата година.

Декларацията по новия образец 4001 важи важи за всички лица, които сами определят и внасят авансовия данък, като нотариуси, адвокати, стоматолози и други самоосигуряващи се лица. Към момента в Хасковско това са 3242 лица. Цифрата може да нарасне ако тепърва някой собственик отдаде нещо под наем. В такъв случай дължи декларация/и данък/ до края на месеца, следващ тримесечието, през което е получен доходът от наема.

Такава декларация трябва да подават още фирмите, които изплащат доходи, облагани с окончателен данък. Например това важи за компаниите, които изплащат дивиденти и ликвидационни дялове. Декларация трябва да подават и фирмите, които плащат хонорари или други авторски и лицензионни възнаграждения.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини