От х:

Днес в x:

Откриха замък на македонски принц от времето на Александър

Даниела Агре ръководи разкопките край Княжево. Голямата сграда е покрита за да се запази от атмосферни влияния. сн. sakarnews

Уникална резиденция на висш аристократ излезе наяве край тополовградското село Княжево, в разкопките на професорът от БАН Даниела Агре. Ученият от Института по археология нашумя миналата година с откриването на сребърно съкровище край Синеморец. В Тополовградско Агре тръгнала да копае за тракийска гробница, но разкрила укрепен обект с всички отличителни белези на дворец от късната античност.

Обектът включва 4 сгради. 3 от тях са били със стопанско предназначение, като една от тях вероятно е била нещо като винарна, защото в нея са открити големи количества остатъци от амфори. Най-интересната е 4-тата постройка. Тя е на два етажа, със запазена зидария от над 1.70 метра. За сравнение, най-добре проучения тракийски град в България, Севтополис, е с разкрити зидове от 50 сантиметра.

Сградата има жилищни и административни помещения. На първия етаж са се сключвали договори и спогодби, приемали се делегации, предположи Агре. Стълбище водело към втория етаж, където вероятно са били жилищните помещения на аристократа. Те по нищо не отстъпвали на дворците от онова време. Друг отличителен белег на комплекса е, че е заобиколен с масивни крепостни стени. Което го превръща в античен аналог на средновековния замък. В античността нямало практика резиденциите да са укрепени, освен ако не са част от Акропола на град.

Датировката на находката е 4-3 век пр. Христа. Това е времето на мощна елинска хегемония погълнала древното тракийско Одриско царство. Периодът съвпада с пика на македонската експанзия към Азия от времето на Алекснадър Велики и неговия наследник Лизимах. В замъкът край Княжево са открити много монети от малоазийските царства основани от генералите на Александър, сред които и ценна сребърна монета от Антиохия, един от центровете на могъщото Селевкидско царство.

Оифициалната презентация на находките ще се състои този четвъртък край Княжево.

Г. Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини