От х:

Днес в x:

Парад на професиите и трудова борса планират в Центъра за кариерно ориентиране в Смолян

 Да се превърнат в „мост” между бизнеса и образованието е мисията на кариерните консултанти

Какво представлява дадена професия, какви са спецификите й, как младите хора да да се реализират на пазара на труда – отговор на тези въпроси и то по занимателен начин ще дадат работещите в смолянския Център за кариерно ориентиране.

Центърът е изграден по проект „Система за кариерно ориентиране в училищното образование”, осъществяван с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”.

От началото на дейността му през октомври м.г. до края на юни т.г. в Смолянска област са обхванати 24 училища.

Общо 3614 ученици от средното образование са взели участие в програми по кариерно ориентиране, а 1222 ученици са завършили програмите, съобщи ръководителят на Центъра Албена Калканова.

За да изпълнят основната си задача – да бъдат мост между училището и бизнеса, кариерните консултанти замислят поредица от инициативи.

В „Парад на професиите” ще бъдат поканени ученици от различните професионални и общообразователни  училища в Смолянска област, които да представят бъдещите си професии пред цялата общност.

Предвиждат се екскурзии, при които учениците ще бъдат заведени на конкретно работно място, за да се запознаят с работата на адвоката, лекаря, автомонтьора, хотелиера и др. Трудова борса ще се организира съвместно с „Бюро по труда” и тя ще е предназначена основно за 12- класниците, които не смятат да учат във ВУЗ, а ще търсят работа. Всеки ученик, който има интерес да представи себе си и възможностите си, ще бъде подпомогнат в създаването на лично портфолио, ориентирано към бизнеса.

В „Дни на отворените врати” ще бъдат поканени работодатели, които от своя страна да се запознаят с младежите, на които предстои да търсят работа. Предвижда се и обявяване на конкурс за най-добър филм за кариерата, създаден от ученик. Всички тези дейности ще се реализират от есента, когато Центърът за кариерно ориентиране ще се настани в обновените си помещения в сградата на Стоматологичната поликлиника в Смолян. Ситуираните на 4 етаж помещения в момента се реконструират за нуждите на Центъра, където ще бъдат обособени зала за информиране, зала за групова работа и зала за диагностика със съответното обзавеждане и оборудване.

Източник: smolyan.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини