От х:

Днес в x:

Първото благородно еленче край Студен кладенец

Благородно еленче бе наблюдавано наскоро в дивечовъдното стопанство „Студен кладенец“. Това е първото малко, родено в този район.

Възстановяването на вида започна през 2012 год. Тогава в дивечовъдното стопанство „Студен кладенец"  са разселени петнадесет благородни елена. Това стана вследствие подписаното споразумение между „Новото тракийско злато“ и Националното ловно рибарско сдружение – Съюз на ловците и риболовците в България  за възстановяване на благородния елен в Източните Родопи. След аклиматизация в заградено място животните са пуснати на свобода. Днес те обитават района на стопанството. Експертите на НТЗ предполагат, че има още няколко малки, които предстои да бъдат открити в следващите няколко седмици. 

Тази есен в района ще бъдат докарани още животни от царствения вид. Целта на проекта е след десет години в тази част на Източните Родопи да има популация от минимум 50 свободно живеещи благородни елена. 

В миналото благородният елен е бил широко разпространен в Източните Родопи. Изчезва през последните столетия в следствие на неконтролиран лов и бракониерство. Доскоро в Източните Родопи имаше само няколко десетки екземпляра по граничните части на Източни и Западни Родопи в Държавно ловно стопанство Женда.

Haskovo.NET

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Видеа по темата

Последни новини