От х:

Днес в x:

Нова дисциплинарка срещу окръжния прокурор Иван Ванчев

Иван Ванчев

Ново дисциплинарно производство срещу окръжния прокурор на Хасково Иван Ванчев може да бъде образувано от Висшия съдебен съвет, стана ясно след заседанието на Етична комисия към съвета вчера. След продължилото няколко часа заседание стана известно, че ще се иска образуването на дисциплинарки срещу няколко висши магистрати – апелативния прокурор на Бургас Емил Христов, Иван Ванчев, както и срещу бившия заместник-главен прокурор и настоящ член на ВСС Камен Ситнилски. За последния ще се иска и дисциплинарно отстраняване от длъжност. Повод за тези производства са изтеклите преди две седмици СРС-та, в които са записани разговори между тях. Те обсъждат избора на членове на ВСС. Според Етичната комисия тримата са нарушили принципите за независимост на магистратите, задължението да не се поддават на външни влияния и да спазват поведение на благоприличие. Комисията е преценила, че няма достатъчно събрани данни, за да бъдат образувани дисциплинарни производства срещу останалите трима участници в разговорите – членът на ВСС Румен Боев, председателят на Районен съд-Свиленград Христо Гьорчев и председателката на Окръжен съд-Хасково Миглена Тянкова.

Това е второ дисциплинарно производство срещу окръжния прокурор Иван Ванчев за по-малко от две години. През 2011 по предложение на тогавашния главен прокурор Борис Велчев бе стартирана такава процедура срещу него, Ванчев дори бе отстранен от длъжност. Велчев поиска и уволнението му. ВСС обаче отхвърли предложението на главния прокурор и Ванчев се завърна на поста си.

Председателят на Етичната комисия към ВСС Ясен Тодоров уточни, че тепърва ще се преценява какви наказания да бъдат искани за двама от участниците в разговорите, но за Камен Ситнилски наказанието може да е само дисциплинарно уволнение. Процедурата стартира с внасяне на предложение за дисциплинарно наказание от минимум 1/5 от членовете на съвета.

Той призна обаче, че най-сериозна дискусия на заседанието на комисията, на което са присъствали и други членове на съвета – общо 12, предизвикало обстоятелството, че единствената изнесена до момента информация, заради която и започна работа комисията, е от СРС, а други доказателства не е известно да има. По думите му, членовете са наясно, че информация от СРС не може да бъде ползвана извън нейното предназначение, както се казва в чл. 145а от Наказателния кодекс.

"Съзнаваме, че има един много сериозен проблем, който е с доказването в производството с оглед това, че е трудно да се позоваваме само на СРС, но това е волята на членовете на ВСС и специално на комисията, защото решението беше взето единодушно", заяви Тодоров.

От думите му стана ясно, че именно общественото очакване за вземане на тези решения е мотивирало комисията, но Тодоров отказа да каже дали все пак не са събрани други доказателства.

Междувременно стана ясно, че главният прокурор Сотир Цацаров вече е внесъл предложение за отстраняване от длъжност на Емил Христов.

Окръжният прокурор Иван Ванчев пък заяви пред Haskovo.net, че все още не е запознат с мотивите на Етичната комисия. Той заяви готовност да коментира поредното дисциплинарно производство срещу него по-късно днес, ако те станат известни. Припомняме, че днес се провежда заседание на ВСС, на което вероятно ще се разглежда и предложението на Етичната комисия за започване на дисциплинарните производства и ще има повече яснота по темата.

Тодор Кръшков

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини