От х:

Днес в x:

Застаряването – основен проблем пред региона

Застаряването на населението е сред основните предизвикателства пред хасковския регион. Това стана ясно при приемането на стратегията за развитие на областта през периода 2014-2020 година. Стратегията бе представена в зала „Марица“ на областната администрация днес.

Сред останалите предизвикателства са глобализацията, енергийната зависимост, проблемите с наводненията и засушаванията. Най-значим проблем обаче е демографският. Населението на областта е намаляло с 31 000 души за 10 г.

Най-голям дял в регионалната икономика има търговията, следвана от индустрията и аграрния сектор. 92 на сто от малките и средни предприятия в региона са микропредприятия. Те са съсредоточени главно в общините Хасково, Димитровград, Свиленград и Харманли.

Основни приоритети в стратегията на областта през следващите 6 години са развиване на местния потенциал, повече иновации в бизнеса, балансирано развитие на градовете и селата, опазване на околната среда. Голям потенциал има в развитието на биоземеделието и туризма.

Haskovo.net

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини