От х:

Днес в x:

Пускат повече хора до безплатно топло

Напливът в социалното започна

Повече хора ще могат да кандидатстват за безплатни помощи за отопление за предстоящия зимен сезон,обявиха от хасковската социална служба по повод стартиралата на първи юли кампания за подаване на документи. Набирането им продължава до 31-ви октомври.

Разликите с миналата година са няколко и то все в полза на социално слабите. По досегашната методика, реалната пенсия/ доход на кандидата се намалява със специален коефициент, а получения резултат се съпоставя с минималния праг за получаване на помощта. През тази година този коефициент е увеличен от 1.104 на 1.211. Той действа примерно така – доход от 150 лв месечно се дели на 1.211 и се получава сумата от 123.86 ст която се взима за база, вместо реалния доход. Въпросът е че 150 лв доход може да е твърде висок, но 123.86 лв да ви вмества в нормата за получаване на помощта.

Отделно от това са увеличени номиналните прагове за помощи средно с около 15 лв за всяка група социално подпомагани. Праговете за отделните групи са различни, като има разлика дали кандидатства самотно живеещо лице, самотен родител с едно дете, семейство или семейство с дете с увреждания.

Третото улеснение е, че при увеличаване на цената на тока преди настъпването на зимния отоплителен сезон, размерът на помощта ще бъде актуализиран. Иначе към настоящият момент той си остава миналогодишния – по 65.72 стотинки на месец, за период от 5 месеца.

Свалянето на изискванията очаквано ще доведе до по-голям наплив от кандидати , прогнозират социалните. От там обаче най-официално предупредиха, че лица подаващи невярна информация подлежат на наказателна отговорност по член 313 от НК. Оказа се, че подаването на невярна информация е нещо като национален спорт за кандидатите. Масово се лъже за получени доходи – ренти от земеделска земя, наеми и др и особено за сделки с недвижими имоти, като дарения на къщи срещу издръжка и гледания. Тези сделки обаче са отразени в Агенцията по вписвания и лъсват при засечка на информацията. Ако решим, можем да ги даваме на прокурор, заканиха се социалните. Законът предвижда при подобно нарушение затвор от 1 до 3 години и глоба. За миналия отоплителен сезон всеки 4-ти от кандидатите в Хасково се опитваше да преметне системата с невярна информация.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини