От х:

Днес в x:

Мобилни групи дебнат денонощно по границата с Гърция за евтиния зарзават

Съвместни мобилни групи на 4 институции ще дебнат денонощно  по границата с Гърция при ГКПП „Капитан Петко войвода“ за вноса на плодове и зеленчуци от южната ни съседка.

Със  заповед на земеделския министър, издадена вчера, днес на пункта вече са позиционирани съвместните екипи от МВР, Агенцията по безопасност на храните, НАП и Митниците. Инспекторите проверяват стриктно всички документи и съдържанието на камионите с вносната стока- зарзават и меса. Министерската заповед засега е разписана до края на месеца.

Проверките ще са 24-часови, а разпределението на служителите -на 12- часови смени. Първите резултати и обобщения от от инспекцията ще станат ясни в четвъртък.

Освен проверките по границата, на територията на Хасковска област започват инспекции и по пазарите и тържищата. Инспекциите са насочени най-вече към нерегламентиран внос, който преминава през границата на България по една или друга причина.

До затегнатия контрол на вноса на храни се стигна след серия протести на зеленчукопроизводителите от цяла България. Преди два дни на борсата в Любимец фермерите също изразиха недоволството си от дъмпинговите цени на чуждия зарзават. Родните производители посочиха, че при някои от стоките като доматите изключително ниските цени са съмнителни, освен това нереални са и вносните количества, спрямо капацитета на производство в Гърция. Хората предполагат, че вероятно става въпрос за реекспорт от трети страни, извън Европейския съюз. Бостанджиите пък скочиха срещу ниските изкупни цени на дините и пъпешите тази година. Като обяснение за подбиването на цените от Гръцка страна хората сочат тлъстите субсидии, които колегите им от южната държава получават за тон продадена стока.

Въпреки започналите стриктни проверки по границата, производителите от Любимец казват, че донякъде исканията им са изпълнени, но от друга страна затегнатия контор е твърде закъснял, тъй като вече са реализирали стоката си на 70 % и то на цени „близки до подаръка“.

От Любимец отправят като препоръка към ресорното министерство проверките да не са сезонни, а целогодишни. Само чрез стриктно проверяване на документите на вносителите на храни от други страни и санкции при най-малката неизрядност цените на вноса ще се върнат в нормалното си русло. От там ще се вдигнат до нормални стойности и изкупните цени на продуктите, произведени в България, смята Елена Тенева, която е собственик на бостан в Любимец.

М. Манолова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини