От х:

Днес в x:

Подпалиха хасковски бизнесмен, отърваха баба на косъм

Баба Стойка Кавакова благодареше на Бога и пожарната за спасението си

Бурен вятър, технически неизправности и съмнителни обстоятелства предизвикаха над 30 пожара в региона през почивните дни, отчитат от областната противопожарна служба. Един от потърпевшите е известният хасковски бизнесмен и фермер Михаил Инджов. В началото на миналата седмица пламна негов блок с рапица, в края-огромен блок с жито. Рапицата горяла заради техническа неизправност, станала пред моите хора, изясни самият Инджов. Той обаче няма обяснение за пожара в 1000-декаровия му масив край селата Момково и Георги Добрево. Там не се извършвали жътвени работи, нямало е и далекопроводи за високо напрежение, от които евентуално да възникнат къси съединения. Инджов не пожела да коментира съмненията, но самият той бе изненадан от инцидента. Само адекватната намеса на 3 противопожарни автомобила спасила огромния масив и ограничила щетите до 50-тина изгорели декари. 

Късо съединение в наскоро монтирано елтабло пък подложи на истински тест хасковските огнеборци снощи в полунощ. В пламъци избухнали стопански пристройки на 86-годишната Стойка Кавакова от хасковския квартал „Изгрев“. Подкарани от вятъра, пламъците запълзели към зеленчуковата градина на бабата и къщата, в която тя спяла. Женицата се опитала да се измъкне от дворната врата, но тя заяла. На виковете и се озовали комшиите, които звъннали на пожарната. Проблемът е, че до къщата на Стойка не можело да стигне магаре, камо ли автомобил, че и огромните коли марка "Рено" на пожарната. 3 екипа на местната противопожарна служба обаче направили и невъзможното за да форсират близкото дере, разпънат шланговете и загасят пламъците. За щастие, вятърът обърнал посоката и къщата на Стойка не пламнала. Но пък се появила опасността да изгори съседната, която била на 3 метра от нея. В крайна сметка изгорели само 200 метра помощна конструкция плюс една фуражомелка. Ден по-късно бабата продължаваше да спомина с добро пожарникарите, които останали да бдят до сутринта. 

240 квадрата къща на два етажа на ул. "Иван Вазов" в Симеоновград стана на пепел в голям пожар през уикенда. Причината е в късо съединение, няма пострадали от голямата фамилия която обитавала постройката. 

1500 бали люцерна, 3 000 бали слама, 5 кубика дърва за огрев и 160 кв.метра покривна конструкция били овъглени от голям пожар в стопанския двор на село Срем общ. Тополовград. В района бушували и горски пожари.

Г.Христов

Салмата и оборът станали на пепел снощи в полунощ
Синовете и днес бяха дошли да я успокоят

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини