От х:

Днес в x:

Съсякоха Близнаков, болницата експлодира /анкета/

Бунтовниците водени от д-р Кючуков заклещиха министреският представител в залата

Изпълнителният директор на МБАЛ Хасково д-р Славчо Близнаков бе освободен от поста. От борда на директорите е изхвърлен и д-р Тодор Пандов. На тяхно място влизат прогнозираните от вчера д-р Живко Атанасов и д-р Иван Иванов. Тази рокада става под прякото давление на Министерството на здравеопазването. Днес пълномощникът му Благовеста Янева донесе уволненията още преди даже да покаже пълномощията си. Те пристигнаха впоследствие по имейл. Новината обаче се разнесе светкавично и болницата експлодира. 

Поне 200 лекари и медицински сестри направиха жива верига пред административната сграда на МБАЛ. С викове „мафия“ и „кукловоди“ те атакуваха Благовеста Янева и я заклещиха в заседателната зала. Служителите настояваха да се чуе техния глас. Той бе: Искаме си Близнаков! 

Не ги е срам. Това ръководство съживи мъртвец, а те си играят политическите игрички“, категорична бе д-р Мария Боспатчиева. Специалистът отлично знае за какво става въпрос, след като дълги години бе началник на димитровградската „Света Екатерина“. Бе политически сменена, а хала на тамошната болница днес е видим - предфалитно състояние заради дългове и масово бягство на специалисти. Боспатчиева бе омахана от ГЕРБ, но сега излезе в защита именно на гербера Близнаков.

„В нашата професия няма политика. Ние спасяваме хора“, каза синдикалният лидер в МБАЛ и началник на Спешно д-р Димитър Кючуков. Според него целта е хасковската болница да бъде затрита. Интерес имат определени кръгове, които Кючуков директно обяви - Кмета на Хасково. Как точно го облагодетелства промяната нямаше време да се разбере.

3 линейки с включени сирени блокираха входа на болницата, а прииждащи лекари и медицински сестри нахлуха в заседателната зала и прекъснаха общото събрание на акционерите. На практика то така и не завърши. Служителите на МБАЛ обявиха, че ще излезнат в масова стачка ако не се съобразят с мнението им.

Парадоксално, политическата метла остави начело спрягания за сигурен напускащ д-р Валери Митрев. Бившият зам.-министър обаче бе категоричен, че се маха, вече си депозирал молбата. По адрес на Близнаков той се изказа кратко: "Това е може би най-успешният мениджър в страната. Смяната му е пълен абсурд". Своето решение да напусне мотивира така - „Един треньор работи със свои екип. Не мога да работя с хора, които не съм подбрал аз“, каза Митрев и даде още една футболна метафора - “В отбор, който побеждава не се правят промени. Явно това няма значение за тези отгоре.“ 

На заседанието не бяха забелязани считаните за нови директори д-р Живко Атанасов и д-р Иван Иванов. Мненията за тях бяха крайни. Едни изтъкваха отличният им професионализъм, но повечето бяха категорични: „Смеят ли да погледнат хората в очите“. Един от най-умерените бе д-р Митрев - отлични професионалисти, но смятам, че ги употребиха. 

Днес се разбра още, че е имало и нов вариант за подмяна на борда. Той бил предложен официално от един от акционерите община Хасково /единственият присъстващ от всички общини-акционери/. По списъка, връчен от кметството, за нови членове на борда се спрягали д-р Венко Балабанов и Петя Георгиева Караиванова, служител в общината. 

Приетият сега състав на борда пък бил спуснат съвсем аварийно - с циркулярно писмо на министъра на здравеопазването от 25-ти юни. Едва днес по обед обаче се разбра на чии точно места влизат д-р Атанасов и д-р Иванов. 

Отстраненият вече д-р Славчо Близнаков бе лаконичен: “Направих, каквото можах, ако някой може повече - да заповяда". Множеството го изпрати с бурни аплаузи.

 

Г.Христов


Можете да попълнете нашата анкета тук

 

Протестиращите бяха готови да разстрелят софиянката
Част от събралите се избухнаха в сълзи
Лекари и сестри изметоха акционерите и прекъснаха събранието им
Друга част от недоволните блокираха изхода към администрацията
Представителят на министерството Благовеста Янева не знаеше нищо
Отстраненият д-р Пандов/вдясно/ и напусналия сам д-р Валери Митрев
Линейките надуха сирените и заглушиха течащото заседание.
Бившият замминистър бе категоричен, че няма да работи със спуснати отгоре хора
За д-р Мария Боспатчиева случващото се в Хасково е като дежавю
Номинациите на община Хасково за членове на борда на директорите- д-р Венко Балабанов и Петя Караиванова
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

Последни новини