От х:

Днес в x:

Готвят тих преврат в хасковската болницата

Печелившият екип на д-р Митрев/вляво/ и д-р Близнаков е на път да бъде разбит по политически съображения

Тих преврат се задава на утрешното общо събрание на акционерите на хасковската многопрофилна болница, научи Haskovo.net. С нарочно циркулярно писмо, Министерството на здравеопазването „предлага” двама нови членове на борда на директорите на лечебното заведение. По неофициална информация това са дългогодишният началник на хирургично отделение д-р Живко Атанасов и началникът на Медицински център „Хасково” д-р Иван Иванов. Номинираните трябва да влезнат на мястото на настоящите членове - председателят д-р Валерий Митрев, изпълнителният директор д-р Славчо Близнаков и д-р Тодор Пандов.

Третият човек и шеф на борда, вероятно ще се назначи без предложения от принципала - Здравното министерство. Преди няколко години например това бе шефът на софийската РЗИ д-р Михаил Попов, на който никой в Хасково не му бе виждал очите, а нещата на местно ниво се движеха от изпълнителният директор д-р Димитър Шопов.

Д-р Живко Атанасов заяви, че не знае за това предложение. Уважаваният лекар културно помоли да не го караме да коментира ситуации, с които не е запознат. Д-р Иван Иванов не бе открит за коментар. От настоящото ръководство на болницата лаконично заявиха, че каквото има да става, ще става утре на общото събрание. После щяло да има информация.

С пъзела наречен „ръководство на МБАЛ-Хасково” има още една неясна величина. Усилено се шушука за евентуален член на борда, предложен от община Хасково. В публичното пространство мимолетно бе завъртяно името на дългогодишният и настоящ шеф на Онкодиспансера д-р  Венко Балабанов. Официална номинация обаче няма.

Промени в борда на директорите се очакваха, но се предполагаше, че те ще бъдат частични. Особено на фона на постигнатите резултати. За по-малко от 2 години болницата излезе от предфалитното си състояние, разкри 3 нови отделения, назначи допълнително над 100 души персонал и драстично съкрати размера на просрочените задължения. Повишиха се и заплатите. За пръв път в историята на местното здравеопазване бяха открити отделения по инвазивна кардиология и по неврохирургия.  Градът стана честта дестинация в гастролите на известни наши и чужди лекари.

 Индикации че това ще бъде оценено се появиха с назначаването на новите замминистри в екипа на Здравното министерство. За изтъкнатите специалисти д-р Бойко Пенков и проф Чавдар Славов се предполагаше, че като хора от кариерата ще оценяват по постигнатите професионални резултати.

Един от малкото, които не бяха съгласни с това становище бе настоящият шеф на борда д-р Валерий Митрев. Бившият замминистър на Здравеопазването припомни, че назначенията в държавните болници са политически и предсрочно си взе „довиждане” с хасковската общественост още на 10-ти юни.

Смяна в ръководството на болницата имаше със смяната на всяко правителство. По времето на НДСВ началник бе д-р Ясен Янев. През мандата на тройната коалиция управляваше д-р Димитър Шопов, а негов заместник бе именно д-р Иван Иванов. Управлението на ГЕРБ бе белязано от двама изпълнителни директори - д-р Тодор Пандов и сменилият го през есента на 2011-та година д-р Славчо Близнаков. Пандов остана член на борда на директорите.

Утрешното общо събрание на акционерите е насрочено за 11 часа.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини