От х:

Днес в x:

Ердоган събра спешно службите заради готвен преврат

След стотици арести на хора на ФЕТО са задържани и трима полицаи

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган проведе спешна среща с ръководителите на разузнаването и Министерството на правосъдието, след като лидерът на Турската националистическа партия (МНР) Девлет Бахчели предупреди за вероятността от опит за преврат, пише Sabah (Сабах).

Ден преди това Генералната прокуратура на Анкара започна разследване срещу трима полицаи от столичното управление относно участието им в престъпната организация „Айхан Бора Каплан“. Къщите им са претърсени.

Съюзникът на Ердоган Бахчели обяви, че може да има заговор и отстраняването на няколко полицаи няма да реши нищо. Бахчели предупреди за възможността от повторен опит за преврат в страната.

През 2016 г. в Турция имаше опит за преврат, който беше потушен за няколко часа. В резултат на сблъсъците в цялата страна загинаха 241 души, а над 2 хиляди бяха ранени. Над 40 хиляди души бяха арестувани в Турция по подозрение за организиране на преврата и участие в него. За няколко месеца в страната беше въведено извънредно положение.
 

Във вторник стана известно и, че турските власти са задържали 544 души при операция срещу мрежата ФЕТО, обвинявана, че е организирала опита за преврат през лятото на 2016 г.. Акции срещу групировката в рамките на операция с кодово име „Клещи-15“ са били осъществени в 62 (от общо 81) окръга на страната.

Действията са извършени под координацията на главните прокуратури, разузнавателните служби на полицията, Националната разузнавателна организация (МИТ), отдела на полицията за борба с тероризма и дирекцията за борба с трафика и организираната престъпност.

Установено е, че заподозрените са били насочвани към приемните изпити за държавните институции по указания на отговорни членове на ФЕТО, като чрез специални кодове е било гарантирано, че ще издържат изпита. Някои от заподозрените са били също така потребители на ByLock - криптираната комуникационна програма на организацията ФЕТО.

Министърът на вътрешните работи Али Йерликая подчерта, че няма да позволят на членовете на организацията да се измъкнат от отговорност.

„Нашите операции ще продължат решително с изключителните усилия на нашите сили за сигурност в името на мира, единството и солидарността на нашата любима нация“, написа министърът в пост в социалната мрежа „Екс“.

Според турските власти групировката ФЕТО на живеещия в САЩ мюсюлмански проповедник Фетхуллах Гюлен стои зад опита за преврат през юли 2016 г.

 

Източник: http://www.segabg.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини