От х:

Днес в x:

Тихият преврат на президента Румен Радев

Над 7000 души от държавната администрация и изпълнителната власт са били сменени по време на последното служебно правителство, назначено от Румен Радев. Това са 7% от всички държавни служители и неслучайно вторият служебен мандат на Гълъб Донев се нарича от хората в службите „тихия преврат на Радев“. Това твърдят запознати източници на Actualno.com.

Най-ярките примери за масова чистка от служебно назначените чиновници на Радев са 2700 уволнени в транспортното министерство и прилежащите му структури, над 400 в НАП (включително в централно управление и в териториалните дирекции). Фрапиращи са числата и в агенциите и структурите към Министерство на земеделието - общо близо 1000 души са подменени само за 10 месеца. 

Над 500 са кадровите промени в звената към Министерството на регионалното развитие, около 600 в Младежта и спорта, а в дирекциите към Министерство на околната среда и водите уволнените служители са около 350. Властта, назначена от Радев, не се е поколебала да посегне и на Министерство на образованието, където над 200 души са били заменени по време на служебната власт. A в МВР цели 1793 души са били уволнени от август 2022 г. до юни 2023 г.  Немалка част от сменените са хора на ръководно ниво, разпоредителите с бюджет и други ключови фигури по места и в централните държавни структури. Всичко това може да се разглежда като подсигуряване с еднолична власт, без да има контрол от законодателния орган - парламента. 

Трудното предстои

Големият тест за сегашното управление обаче предстои -  реформата и кадровите промени в сектор „Сигурност“. Службите в България са територията, където интересите тип „президентска република“ са най-големи. Предвид поведението на Радев що се отнася до войната в Украйна, точно там следва да се търсят и някои инструменти за политическа употреба. Когато новото правителство, излъчено от парламента, даде ход на реформите в спецслужбите, тогава може да очакваме най-яростните атаки и крайни действия на президента, в отчаян опит да бутне управляващата сглобка, която съсипа всичките му планове да управлява еднолично, коментират хора от управляващия сега политически кръг. А според Конституцията: „Държавният глава има право да отправя обръщения към народа и към Народното събрание. Чрез тях той изразява позиция като обединител на нацията“. Това е записано в основния документ, който очертава какво прави президентът на България.

 

Източник: актуално

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини