От х:

Днес в x:

Решение по европейски: бездомници - с бездомни кучета

Просяк с куче-една от честите гледки по тротоарите в Брюксел

Челен европейски опит даде алгоритъм за справяне с бездомните кучета в българските градове, видя репортер на Haskovo.net. В столицата на Европа, Брюксел, местните власти разрешили двата си основни проблема бездомници и бездомни кучета, като ги обединили. Всеки бездомник /респ.просяк/ е с прикрепено към него куче, за което трябва да полага грижи. Срещу това му се отпуска социална помощ. Стопанинът трябва да доказва ежемесечно, че животното му е на линия ако иска да получава финансовия бонус. Как ще се грижи за „любимеца“ си е негова работа, но очевидно е, че трябва да се грижи. Системата май работи. На фона на многомилионния град и двете популации бяха ограничени и учудващо социализирани.

Кучетата са с нашийници и изглеждаха кротки и любезни. Просяците-също. Пред хранителен магазин от известна световна верига бездомник на средна възраст нагъваше нещо като гювеч от пласмасова тарелка, като заделяше по някоя мръвчица за рошав четириног от порода улична превъзходна. Човекът любезно сподели, че се казва Беноа, с кучето е от две години и се казвало Ларс/или поне така се разбра/. Категорично обаче отказа да снимаме Ларс. След известно размишление реши и той да не приема славата на обектива. На френско-английски криво ляво обясни най-ценното качество на другаря си - докарвал пари от милостиви туристи. Че има файда от това сътрудничество доказа и срещата със считащ се за по-фотогеничен негов събрат по неволя.

Мъж на средна възраст с артистично преметнато през врата шалче свали с любезен жест шапка при вида на интереса към него. След усмихнато позиране добави неизбежното „мъни”.

Като видя, че призивът не доводе до парса, посочи мързеливо излегналият се в краката му космат приятел и повтори с известна нотка на жалостивост : „мъни плийс“. Което му спечели няколко монети от подминаваща го възрастна двойка и половин кифла от снимащата го група. Кифлата изяде кучето, но това не попречи на стопанина да ни изпрати с най-ослепителната си усмивка.

В действителност всички печелят от този вариант, сподели Галина Тонева, българка, живееща в Брюксел от „известно време”. Помни българският проблем с кучетата, с които тя имала неприятни преживявания в родния Пловдив. По нейната преценка големият плюс е, че животните са социализирани и почти лишени от агресия. Второто предимство е, че не се размножават безконтролно. От една страна защото предпочитат да са до стопанина който ги храни, от друга - защото самия той не им позволява да скитат където им падне. Така рискува да загуби гаранта си за социални помощи.

Според нея/непроверено/ властите дори не позволявали просия, ако нямаш куче. Нещо което бе опровергано от просещ младеж с оригинални маратонки найк, проснал се досами входа на символната за Брюксел сграда на Европейската Комисия на централния площад „Роберт Шуман”. Твърде вероятно е просто никой да не го бе забелязал. Защото ако има нещо, което истински липсва в Брюксел, това са полицаите. За три дни авторът на тези редове и придружаващите го дузина сънародници видяха 1 /един/ полицейски патрул. Той мързеливо охраняваше огромно младежко бирено парти и то точно до входа на Европейския парламент. Появата на българите светкавично привика и друг патрул, не за нещо друго, а защото в него имаше полицай знаещ английски. Човекът трябваше да обясни на групата заблудени туристи как да открият хотела си. Това обаче е друга тема.

Идеше реч за кучетата. Интересното е, че белгийците имат малко по-различно отношение към двойката просяк-куче или поне към смисъла и. По този начин, смятат те, се запазва животното от грубо отношение на хората. Не че било често срещано, но понякога се проявявало от някои чужденци, наводнили Брюксел. А в града има десетки хиляди /може и повече/ отличителни на вид иностранци. Преобладаваха арабите, конкурирани от чернокожи и китайци и сродните им етноси. Точно за белгийците най-малко може да се каже че са ксенофоби, особено на фона на някои други европейски нации. Но национализъм не им липсва. Все пак кучетата са техни съграждани - брюкселци.

Г.Христов

Бездомниците не взимат помощи ако не отглеждат куче
Кучета обгрижват и уличните музиканти. Повечето обаче не разрешаваха снимането на четириногите
Хората свободно се излежават по тревата в парковете без да се опасяват, че могат да попаднат на "кучешко наследство"
Глутници нямаше, макар че брюкселци изхвърлят боклука си на тротоарите в очакване на сметоизвозващите машини
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини