От х:

Днес в x:

От Бургаско хукнаха да стават гимназисти в Хасково

Йоана/вляво/ ще се присъедини към кака си Антоанета

Наплив от други региони към хасковските гимназии с прием след 7-ми клас отбелязват в ученическите общежития до ПМГ, където от днес започна подаване на документи за първо класиране. За само 4 часа формуляри попълниха 178 души, като сред тях имаше и от други региони. Като Йоана и Антоанета, родом от гр. Обзор Бургаско, които поставили семейна традиция да учат в Хасково. Първа била каката Антоанета. Девойката е 11-класничка в Дървото, живее на квартира и определи ученето си в Хасково като „купон“. От тази година към нея ще се присъедини и 13-годишната и сестричка Йоана Стефанова. Детето подаде молба за класиране в Гимназията по туризъм и предвид оценките му-две 5-ци, почти на 100% е вътре. Двете от Обзор нямат близки и роднини в Хасково, ще разчитат само на себе си и разбира се, една на друга. Годишно, по 40-50 деца от други области идват да учат в Хасково, тази година може би ще са малко повече, коментираха от РИО-Хасково. 

По традиция в Хасково се изсипаха първо деца от другите общини в региона. Желанията им бяха най-разнообразни – от професионални до профилирани гимназии. Местните 7-класници обаче бяха с ясни предпочитания, почти еднозначно ориентирани към ПМГ. На там единодушно се бяха устремили първите трима попитани- отличничката от „Христо Смиренски“ Мария Карагьозова, съученикът и Окан Телят и възпитаничката на ОУ “Климент Охридски“ Рада Вълчанова. Обикновено на второ желание се пишеше Езиковата, освен ако като Рада второто желание пак не е ПМГ с друга специалност. Изборът Езикова-ПМГ и обратно бе мултиплициран в молбите на 90% от подалите документи за първо класиране. 

Приемането на молбите става във втори блок на Обединени ученически общежития от 17-ти до 21-ви юни. На 26-ти излиза 1-во класиране, а ден по късно стартира и подаването на документи за 2-ро класиране. То обаче става по съответните училища, паралелно със записването на вече класираните деца.

Г.Христов

За 11-класничката в Дървото, ученето в Хасково е супер
Мария от "Смирненски" побърза да подаде документите за ПМГ
Рада/със синьото/ направи същия избор
Амбициозни роднини често узурпират избора на кандидата
Мамите бяха неотлъчно до своите отрочета
...и сподиряха с лош поглед всеки проявил интерес към избора им
Други фамилии бяха далеч по усмихнати
Окан направи избора си сам
Другаде падаше голямо умуване
...и консултации
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини