От х:

Днес в x:

Холандци обикалят пеша Балканите, свирят и готвят в "Кирил и Методий"

Цигулка и холандски палачинки имаше в ОУ „Св. Св. Кирил и Методий”, Хасково 

Свен Женсе и Нишон Герим работят по много интересен културен проект, насочен към музиката и кухнята като два от пътищата за междукултурно общуване. Двамата младежи пътуват пеша из Балканите - България, Турция и Гърция, разговарят с различни хора. По време на своите срещи те събират различни традиционни готварски рецепти, характерни за региона, слушат традиционна музика. От своя страна свирят на цигулка и приготвят типичните холандски палачинки.

Поредната спирка тяхното пътешествие бе ОУ „Св. Св. Кирил и Методий” в Хасково. Свен и Нишон приготвиха типичните за Амстердам палачинки и почерпиха децата с тях. След вкусната част бе обменен опит и в областта на музиката. Свен изсвири на цигулка класическа пиеса на Й. С. Бах. Децата от 2, 3, 6 и 7 клас за пръв път в живота си слушаха на живо класическо изпълнение на цигулка. За пръв път в училището звуча класическа музика на живо.

Децата пък от своя страна изпълниха на гостите народни песни, озвучени от тарамбуки и други народни инструменти. На финалната песен „Ай да идем, Яно” холандският музикант се присъедини към учениците със своята цигулка и така тази красива българска народна песен бе изпълнена от международен музикантски състав.

Децата от училището бяха много щастливи от това посещение - не само поради срещата си с нови и различни хора. Международниште проекти са вече традиция за училището. Но днешната среща ще остане незабравима, споделят любезните домакини от "Кирил и Методи".

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини