От х:

Днес в x:

Алкохолна проба разплита случая със залятия от битум работник

Пробата за алкохол, която се очаква да пристигне в Хасково от независимата лаборатория за изследване в Стара Загора, ще разплете мистерията около трудовата злополука на 3-ти май край с.Клокотница. Тогава 52-годишният Янко Петев беше открит мъртъв под заливка от битумна смес в асфалтова база край селото.Той се занимавал с поддръжката на битума на необходимата температура от 160 градуса.

Според събраните до момента данни от Инспекцията по труда смъртта на работника е настъпила от черепно мозъчна-травма. Битумната смес е заляла Петев впоследствие. Мъжът е паднал от три метра височина. В разрез с инструкциите по безопасност на труда, вероятно той се е срутил на земята от дъска, изпъната на височината между двете площадки на цистерните с бутум. Минавал е по нея, за да си спести слизането и качването по стълбите на двете цистерни, предполагат проверяващите. Бил е с плетени летни обувки и без каска, макар че необходимото облекло за дейността, която е извършвал е било налично, констатира главният инспектор Красимира Стоянова. Преминавайки по летвата вероятно се е подхлъзнал, а в последствие сместа е преляла от цистерните и го е заляла. Възможно е залитането да е станало и заради употребата на алкохол. Дали работникът е пил обаче ще стане ясно до ден-два.

Според Инспекцията по труда няма нарушения от страна на работодателя. Височинната работна площадка, откъдето е паднал работника, е била обезопасена съобразно изискванията. Човекът е имал всички необходими квалификации за рискови си труд, както и трудова застраховка при злополука. Преди началото на смяната му е минал и задължителния инструктаж, свидетелстват документите.

При всички положения на близките на загиналия ще бъде изплатено обезщетение от НОИ, което според нормативите ще е в размер на две трудови възнаграждения. Останалата сума ще реши да плати или не застрахователят, но това най-вероятно ще е зависи от експертизата за употребата на алкохол.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини