От х:

Днес в x:

12 °C

До 15 000 лева глоба за „Булсатком“ след инцидента със загиналия техник

Доставчикът на интернет и телевизия „Булсатком“ ще отнесе глоба между 1500 и 15 000 лева. Санкцията ще бъде наложена от Инспекцията по труда в Хасково, откъдето започнаха проверка след злополуката в хасковското село Подкрепа, при която загина 30-годишният служител на фирмата Мирослав Петков. При инспекцията по спазване на трудовото законодателство са открити 4 нарушения, за отстраняването на които са приложени принудително-административни мерки, съобщи за Haskovo.net директорът на контролната служба в Хасково Кирчо Кирев. Първото от тях е, че работодателят не е приложил писмена инструкция за безопасна работа на производителя за използваните съставни устройства (устройства, които се използват за изграждане на мрежата) или своя вътрешна инструкция с цел предварително информиране за избягване на рисковете за живота и здравето на работниците при работа с електричество. Заради това нарушение фирмата ще понесе санкция, чиито размер ще бъде определен от директора на Инспекцията по труда в Хасково.

Издадени са още три предписания – за осигуряване на задължителните квалификационни групи по електробезопасност на служителите, в длъжностните характеристики трябва да залегнат задължителните квалификационни групи, да бъде преразгледана оценката на риска и да бъдат предприети адекватни мерки за отстраняването му.

Даден е срок до 31 август да бъдат изпълнени четирите предписания, заяви Кирев. Той уточни, че при проверката е установено, че фирмата е осигурила лични предпазни средства на работниците си, но такива не са били използвани от техниците в деня на инцидента - 28 юли 2018 г. Тогава двама служители на фирмата са били изпратени за отстраняване на авария в хасковското село, при който на място загина Мирослав Петков. След инцидента неговият брат-близнак и техни близки твърдяха, че от „Булсатком“ не осигуряват лични предпазни средства на работниците си – ръкавици, каски и обувки.

От Инспекцията по труда ще наложат глоба в същия размер – между 1500 и 15 000 лева след проверката на трагичния инцидент край Александровската гробница, при който загина шофьор на автобус на фирма от град Ветово, Русе. Мъжът загина на място след като бе затиснат от рейса. В този случай са издадени 5 предписания. Само за едно от тях ще бъде наложена глоба – работодателят е допуснал работа с автобус преди да осигури прилагането на писмена инструкция със съдържание, включващо информация за всички минимални изисквания за здравословни и безопасни условия на труд при работа с автомобили.

Анета Кутелова

Facebook коментари

Коментари в сайта (5)

 • 1
  Pa
  padre
  33 -1
  17:54, 24 авг 2018
  ей,корумпирана държава беееееее........3 коли преровиха на место и каски нямаше,но явно инспекцията "случайно" е забравила да го опемене в доклада си
 • 2
  Ко
  Копанкаджийска държава
  30 -1
  18:00, 24 авг 2018
  За какво ги има всичките тези "контролиращи" органи, като резултатът от "работата" им е дразнещо възмутителен? Едно, че след дъжд качулка, са се сетили да проверяват и второ, че и тогава нищо не откриват.
 • 3
  Ма
  МАНГО
  36 -1
  18:31, 24 авг 2018
  Всички инструкции, които се подписват, служат да си "вържат" работодателите гащите.
  Другото е бла-бла.
  Неквалифициран, неинструктиран персонал. И така е не само в тази фирма - повсеместно е.
  Горе-долу 2000г. спря да се влагат пари в обучение на персонала. Естествено има изключения - но те се губят на фона на масовото.
 • 4
  З.
  З.В.
  23 -1
  21:57, 24 авг 2018
  Кви каски , ква екичировка , кви пет лева бе хора ? 1500 до 15000 лв . глова . Толкова ли струва един човечки живот ?
 • 5
  Ха
  Ханко Брат
  0 -1
  16:47, 27 авг 2018
  От 1500 до 15000 и по- голямата да им наложат малко им е човек е загинал.Дано се научат че трябва да влагат пари в обучението и повишаване на квалификацията на служителите си.Да не говорим че снощи им изчезна сигнала на някои програми и не можах до си догледам мача.От псувните ми сигурно до сега си чешат з-адниците.А националния им телефон е прах в очите на хората. Включили електронен секретар който казва че линиите са заети и проблема със недоволните звънящи клиенти е решен.СКАПАНЯЦИ.

Хороскоп за 22.10.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Сериозните занимания ще ви донесат полезни за бъдещето дивиденти, за това не отхвърляйте никакви предложения, но преди да се захванете с тях прецизирайте даденостите. На много от вас професионалните изяви ще помогнат на кариерата им, но преди това добре се подгответе. Пътуванията ще са успешни.
22 окт 2019

Хороскоп за Телец

Телец
Твърде енергични сте днес и затова се чудите с какво най-напред да се захванете. Старайте се да не вършите неща, които не са конкретно свързани с работата ви. Моментът не е особено подходящ за разрастване на дейността ви. Възможно е да ви се наложи да пътувате. Не ставайте язвителни, ако събеседникът ви не влезне в тона ви.
22 окт 2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Прекалено емоционални сте днес, но не позволявайте на чувствата да пречат на работата ви. Помислете добре върху възможностите си за успех и в случай, че те са минимални, променете тактиката. Бъдете по - оптимистично настроени, защото това, което идва ще ви носи много радост и позитивно развитие.
22 окт 2019

Хороскоп за Рак

Рак
Ще се запознаете с нова информация, която ще внесе повече яснота в работата ви. Отговорно ще вземате решенията си и така ще ги реализирате. Периодът е подходящ както за самостоятелни изяви, така и за екипна работа. Ще получите повече, отколкото сте очаквали, което си е повод за празненство.
22 окт 2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Договореностите ви ще бъдат издържани и в защита на интересите ви, ако се осланя на уменията си да убеждавате и тактично насочвате разговора в изгодна за вас посока. Ще постигнете напредък, не показвайте колебание. Пътуване в чужбина ще ви ангажира с организацията по него, но ще ви достави удоволствие и нови познанства.
22 окт 2019

Хороскоп за Дева

Дева
С творчески подход ще пристъпите към новите си задължения, опитвайки се да ги приведете към познатите вече неща. Не действайте едностранчиво, търсете мнението на хората около вас и ги направете съпричастни на работата си. Ще задълбочите връзката си с някой, който силно ви привлича.
22 окт 2019

Хороскоп за Везни

Везни
Повечето от вас ще посветят времето си на своите делови и бизнес-задачи. Заетостта ще изостри нервите ви, за това бъдете внимателни в общуването си. Понякога една дума казана не на място може да развали договорени вече неща. В любовната сфера ви очакват внимание, обич и новости.
22 окт 2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
С енергия и добри намерения ще започнете седмицата. От сутринта ще се заемете с онези въпроси, в които сте срещали затруднения. Близостта на човек, когото харесвате ще ви прави по-уверени и сигурни в работата ви. Това се забелязва, но нищо лошо, щом ви въздейства позитивно на мислите и повишава активността ви в добра посока. Приятелски жест на внимание ще ви зарадва.
22 окт 2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ще положите усилия да убедите някого в правотата на доводите си в името на по-добрите резултати. В тази връзка ще правите и промени в организацията, както и ще търсите нови възможности за изяви. Активността ви е видима дори за онези, които с безразличие ще намигнат и отминат.
22 окт 2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
Избягвайте да обсъждате личните си дела с професионалните си партньори. Това би ви изложило на риск, давайки им възможност да надникнат в личния ви свят. Влагайки повече фантазия и прилагайки способностите си ще впечатлявате с усета си към хармонията и ще се радвате на постигнатото от вас.
22 окт 2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ще продължите да работите върху задачите си, като наред с това ще търсите нови форми за изява на способностите си. Запознанства и приятелски сбирки ще разнообразят следобеда и вечерта ви. Романтичната ви връзка с човек от друга среда ще приключи без особени емоции.
22 окт 2019

Хороскоп за Риби

Риби
Ще вземате делови решения, налагащи се от работата ви. Промените в плановете ви ще ви донесат повече отговорности и това няма много да ви се понрави. Разпределете част от задачите си върху другите участници в консумацията на благата. Намерете начини да се разтоварите от напрежението, развлеченията са позволени.
22 окт 2019
Последни новини