От х:

Днес в x:

1 °C

До 15 000 лева глоба за „Булсатком“ след инцидента със загиналия техник

Доставчикът на интернет и телевизия „Булсатком“ ще отнесе глоба между 1500 и 15 000 лева. Санкцията ще бъде наложена от Инспекцията по труда в Хасково, откъдето започнаха проверка след злополуката в хасковското село Подкрепа, при която загина 30-годишният служител на фирмата Мирослав Петков. При инспекцията по спазване на трудовото законодателство са открити 4 нарушения, за отстраняването на които са приложени принудително-административни мерки, съобщи за Haskovo.net директорът на контролната служба в Хасково Кирчо Кирев. Първото от тях е, че работодателят не е приложил писмена инструкция за безопасна работа на производителя за използваните съставни устройства (устройства, които се използват за изграждане на мрежата) или своя вътрешна инструкция с цел предварително информиране за избягване на рисковете за живота и здравето на работниците при работа с електричество. Заради това нарушение фирмата ще понесе санкция, чиито размер ще бъде определен от директора на Инспекцията по труда в Хасково.

Издадени са още три предписания – за осигуряване на задължителните квалификационни групи по електробезопасност на служителите, в длъжностните характеристики трябва да залегнат задължителните квалификационни групи, да бъде преразгледана оценката на риска и да бъдат предприети адекватни мерки за отстраняването му.

Даден е срок до 31 август да бъдат изпълнени четирите предписания, заяви Кирев. Той уточни, че при проверката е установено, че фирмата е осигурила лични предпазни средства на работниците си, но такива не са били използвани от техниците в деня на инцидента - 28 юли 2018 г. Тогава двама служители на фирмата са били изпратени за отстраняване на авария в хасковското село, при който на място загина Мирослав Петков. След инцидента неговият брат-близнак и техни близки твърдяха, че от „Булсатком“ не осигуряват лични предпазни средства на работниците си – ръкавици, каски и обувки.

От Инспекцията по труда ще наложат глоба в същия размер – между 1500 и 15 000 лева след проверката на трагичния инцидент край Александровската гробница, при който загина шофьор на автобус на фирма от град Ветово, Русе. Мъжът загина на място след като бе затиснат от рейса. В този случай са издадени 5 предписания. Само за едно от тях ще бъде наложена глоба – работодателят е допуснал работа с автобус преди да осигури прилагането на писмена инструкция със съдържание, включващо информация за всички минимални изисквания за здравословни и безопасни условия на труд при работа с автомобили.

Анета Кутелова

Facebook коментари

Коментари в сайта (5)

 • 1
  Pa
  padre
  33 -1
  17:54, 24 авг 2018
  ей,корумпирана държава беееееее........3 коли преровиха на место и каски нямаше,но явно инспекцията "случайно" е забравила да го опемене в доклада си
 • 2
  Ко
  Копанкаджийска държава
  30 -1
  18:00, 24 авг 2018
  За какво ги има всичките тези "контролиращи" органи, като резултатът от "работата" им е дразнещо възмутителен? Едно, че след дъжд качулка, са се сетили да проверяват и второ, че и тогава нищо не откриват.
 • 3
  Ма
  МАНГО
  36 -1
  18:31, 24 авг 2018
  Всички инструкции, които се подписват, служат да си "вържат" работодателите гащите.
  Другото е бла-бла.
  Неквалифициран, неинструктиран персонал. И така е не само в тази фирма - повсеместно е.
  Горе-долу 2000г. спря да се влагат пари в обучение на персонала. Естествено има изключения - но те се губят на фона на масовото.
 • 4
  З.
  З.В.
  23 -1
  21:57, 24 авг 2018
  Кви каски , ква екичировка , кви пет лева бе хора ? 1500 до 15000 лв . глова . Толкова ли струва един човечки живот ?
 • 5
  Ха
  Ханко Брат
  0 -1
  16:47, 27 авг 2018
  От 1500 до 15000 и по- голямата да им наложат малко им е човек е загинал.Дано се научат че трябва да влагат пари в обучението и повишаване на квалификацията на служителите си.Да не говорим че снощи им изчезна сигнала на някои програми и не можах до си догледам мача.От псувните ми сигурно до сега си чешат з-адниците.А националния им телефон е прах в очите на хората. Включили електронен секретар който казва че линиите са заети и проблема със недоволните звънящи клиенти е решен.СКАПАНЯЦИ.

Хороскоп за 23.01.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Днес имате доброто желание да приключите успешно с всичките си ангажименти, друг е въпросът дали ще дадете всичко от себе си това да се случи. Имате шанса да постигнете добри резултати, в определени моменти ще ви се наложи да разчитате на отделни хора.
23 яну 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Днес действате извънредно рационално и това много ви помага с каквото и да се захванете. Изпипвате всяка подробност и получавате перфектни резултати. Внимавайте обаче в отношението си с околните, възможно е неволно да нараните някой.
23 яну 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Добре ще е днес ако не давате твърде много воля на емоциите си, тъй като това може да се окаже пречка в контактите ви. Близък човек ще успее да внесе уравновесеност в ситуация, в която попадате. Отношенията с любимия човек са чудесно, радвате се на взаимни чувства. Поставяте си доста висока цел за изпълнение, което е възможно да ви затрудни.
23 яну 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Общуването с човек, към когото изпитвате добри чувства ще подобри настроението ви, освен, че ще го спечелите за своя идея. Във възможностите ви е заедно да постигнете обща цел. Вдъхновени ще преодолеете всичките си затруднения днес и ще се радвате на споделено внимание вечерта.
23 яну 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Живейте с повече увереност в себе си. Не позволявайте да ви потискат нечии чужди комплекси. Освободете се от привързаностите си, ако търсите щастието. Правете нещата, от които ще получите удовлетворение. Постигнатото ще ви направи по-смели, дръзки и вдъхновени. Ще поставите началото на бъдещите си успехи.
23 яну 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Неразбирателството с някой днес може да се превърне в конфликт. Станете по-отстъпчиви и най вече потърсете начини, които ще ви помогнат да се отпуснете. Не забравяйте за дадената си дума, защото по нейното изпълнение ще съдят за вас. Ако можете да обновите гардероба си ще се почувствате чудесно.
23 яну 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Ще намерите решение по въпрос, превърнал се в проблем в отношенията с интимния ви партньор или с друг близък човек. Атмосферата ще стане по-приятна, ако не бъдете толкова припрени и разведрите обстановката с чувството си за хумор. Всеки има нужда от лично пространство, уважавайте чуждото и не натрапвайте своето.
23 яну 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Добре се справяте със служебните си задължения и съвсем основателно ще получите подобаващото признание. Колебаете се, не сте сигурни как точно да действате. Изчакайте особено ако се отнася до делови начинания.
23 яну 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ще ви се наложи да се смирите и да потърсите услугите на някого, когото сте пренебрегнали в миналото. Потиснете гордостта си и протегнете ръка за прошка, всички ще останете доволни. Правете добро и ще срещате признателност и радост в очите на хората. Ще се почувствате привлечени от нова личност и в душата ви ще заискри пламъчето на любовта.
23 яну 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Нечие мнение ще предизвика у вас противоречиви чувства. Няма да скриете разочарованието си или напротив, възхищението си от човека, дръзнал да сподели разбиранията си. Бизнес-предложение ще ви накара да планирате следващия си ход.
23 яну 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Съсредоточеността в работата ще ви спести странични проблеми. Денят е подходящ за планове в професионалната сфера. В близките дни се очертават интересни събития, с чиято помощ може да ускорите постигането на нещо важно за вас. Създайте си повече радости и отворете сърцето си за любов.
23 яну 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Ще се вълнувате от предстоящо събитие и ще търсите начини как да избегнете финансова зависимост от някого. Съдбата сама ще ви предложи вариант, и ще си признаете, че по-добър не би могло и да бъде. Помощта на близък човек ще бъде неоценима за вас, намерете начин да му го покажете.
23 яну 2020
Последни новини