От х:

Днес в x:

Турция клекна, границата освободена

Протестиращите български превозвачи снощи вдигнаха блокадата на българо-турската граница, след като Турция изпълни исканията им.

Това стана след среща на министъра на транспорта Кристиян Кръстев с протестиращите превозвачи, на която е пристигнал и заместник-валията на Одрин, който е донесъл писмен документ, деклариращ, че срещу нашите превозвачи няма да бъдат прилагани рестриктивни мерки от страна на турския митнически власти. По-рано вчера пък премиерът Марин Райков обяви предприемане на реципрочни действия срещу турската страна, съгласувани с президента Плевнелиев.

След 15 дни транспортните министри на двете държави ще проведат среща, на която да обсъдят ситуацията от двете страни на границата.

Пунктът вече е отворен за всякакви автомобили и в двете посоки.

От Митница - Свиленград се надяват да стопят опашката за 36 часа. По данни на митницата около 400 тира чакат на опашката пред пункта. Още толкова обаче, има във вътрешността на страната - в паркингите около Хасково и Харманли.

Границата ни с Турция остана затворена два дни заради протест на българските превозвачи, които заявиха категорично, че докато не видят писмен документ, че Турция ще спре с незаконното задържане на български камиони, няма да вдигнат блокадата. Безпрецедентното затваряне на граничния пункт образува невиждана досега транспортна тапа, като колоната на ГКПП „Капитан Андреево" достигна 15 км.

300 турски шофьори организираха през петъчния ден контрапротест на пътя към границата за Турция и целият трафик беше блокиран за повече от час по обяд. Стигна се до безредици, след като ТИР притисна български полицай. На място бяха изпратени служители на МВР-Хасково, жандармерия и гранични полицаи, които да тушират нарастващото напрежение. Междувременно бяха предприети мерки и за отбиване на тировете по паркингите по протежението на главния път за Турция.

Haskovo.net

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини