От х:

Днес в x:

Съсипаха нива заради поливните тръби, вадят ги за скрап

Николай Колев показва разкопаната ивица от нивата му

90-декарова нива на фермера от Горски извор Николай Колев бе съсипана, след като багери изровиха огромен изкоп заради тръбите за напояване. Ивицата, широка поне двадесет метра, прекосява парцела и „изяжда“ поне 5-6 декара. След затрупването на изкопа мястото е негодно за засяване, поне на първо време, смята фермерът. Той успял да спре багерите, преди да захапят вече засятата площ с царевица.

Багерите на „Стоманени тръби Велинови“ от пазарджишкото село Варвара вадят тръбите съгласно сключен договор с „Напоителни системи“ АД. Те изравят стоманените тръби ф1200, режат ги и ги предават за скрап. Навлезли обаче в частната собственост и съсипали част от нея.

„Нямат право на това. Уведомен съм още вчера, чакам инструкции как да постъпим с фирмата. Би трябвало да поемат щетите“, каза за Haskovo.net шефът на район Хасково в „Напоителни системи Георги Пеев.

Водопроводът е неработещ. „Това обаче не означава, че тръбите са изгнили. Вижте ги, дори изолацията по тях си стои“, възмущаваше се кметът на Горски извор Янко Янев. Той не можеше да се начуди защо с лека ръка унищожаваме направеното от поколенията преди нас. При това направено „с акъла си“, годно да работи и „да изхранва и поколенията след нас“.

За доказателство Янев отведе екипа на Haskovo.net на друг терен край селото, където работници режеха тръбите. Те са огромни, по тях все още си стои изолацията. Дебелината на желязото е поне 5 мм.

„Хората в пустинята строят водопроводи за поливане и създават рай, ние рушим направеното и превръщаме всичко в пустиня“, коментираха земеделци.

Според Янко Янев хората на фирмата „Стоманени тръби“ дотолкова се увлекли в изравянето на тръбите за скрап, че изровили дори и действащ водопровод. После го зарили.

По думите на хасковския клон на „Напоителни системи“ Георги Пеев решението за нарязването за скрап на негодните водопроводи е на централно ниво. Там се сключват и договорите с фирмата – изпълнител, както и на фирмата, на която се предава нарязаното желязо.

Тодор Кръшков

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини