От х:

Днес в x:

Скандалът „Костинброд" - истински

Скандалът с бюлетините в Костинброд се оказа още по-сериозен, след като на брифинг в прокуратурата Сотир Цацаров и неговите заместници изнесоха данни от случая и разследването.

Бяха показани снимки, на които се вижда, че за откритите бюлетини - обявени за брак и резерв, е било указано - неизвестно от кого - с бележки към палетата към кои райони да бъдат изпратени - Кърджали, Варна, Кюстендил и т.н. Това става дни, след като Министерски съвет е взел от Мултипринт абсолютно всички поръчани количества.

Проверката на ДАНС е установила, че в две помещения има палети с бюлетини - в едното - брак и макалатури, в другото - напълно годни, сгънати и залепени в кочани бюлетини - именно те са указани за къде „да заминават".

Стана ясно, че прокуратурата е иззела общо 22 палета с бюлетини. Всяко пале съдържа по 35 хиляди бюлетини, което прави общо 770 хиляди бюлетини.
Няма обаче установени маркирани бюлетини.

Все още обаче не е приключил детайлния оглед на бюлетините и не може да се каже кои от тях представляват брак и кои са действителни.

Командващият акцията в Костинброд прокурор Роман Василев показа нагледно как изглеждат мострите на Министерски съвет и иззетите вчера бюлетини. Пред медиите бе извършено реално процесуално-следствено действие, при което бе отворен плик с иззети от Костинброд бюлетини и сравнени с такива, предоставени от ЦИК. Разлика между двете не бе установена. Няма никаква разлика, абсолютно еднакви са, констатират Роман Василев.

Заместник-главният прокурор Борислав Сарафов прочете и част от показанията на собственика на печатницата Йордан Бончев, главния секретар на МС Росен Желязков и икономическия директор на печатницата. От разпитите и на тримата става ясно, че няма информация да са отпечатвали повече, а допечатка не е възлагана, т.е. всички допълнителни бюлетини са взимани от този склад, а не от РИК-овете, които трябва да съхраняват резерва с бюлетините.

Не можем да говорим за вина на служебното правителство, но можем да говорим за вина на длъжностни лица от МС и от администрацията на МС.Към момента през два разпита е минал главният секретар на МС, като заключението ни е, че по отношение на отпечатването на бюлетините и съхраняването не е осигурен достатъчен контрол, подчерта главният прокурор.

Към момента по делото все още няма „известни лица", образувано е срещу виновни длъжностни лица.

Първоначално замисленият „отчет" на главния прокурор Сотир Цацаров за резултатите от работата на прокуратурата по делата, свързани с изборния процес се префасонира.
Възнамерявахме да представим картина за осъщественото от прокуратурата при разследване на престъпления против политическите права на гражданите, заяви Цацаров, но уточни, че предвид последните събития те дължат обяснения по други два случая.
Единият от тях е акцията в Костинброд, а вторият е изтеклите имейли от т.нар. „достойни прокурори."

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини