От х:

Днес в x:

Разпъват 4-класниците между логика и граматика

Външното оценяване на 4-класниците започна с изпит по български език и литература

4-класниците утре ще бъдат „разпнати“ между граматиката и логиката в изпита с външно оценяване по български език и литература. Това ще бъде първият от 4-те предмета, по които ще се оценяват придобиваните в началния курс знания. В следващите дни четвъртокласниците ще се изпитват и по математика, „Човек и общество“ и „Човек и природа“. Работите ще бъдат проверявани от учители, които не са преподавали на изпитваните, в търсене на по-голяма обективност и безпристрастност. 

Първи и по традиция най-труден, е изпита по български език и литература. Децата ще трябва да се справят с 20 задачи свързани с диктовка по непознат текст, четене с разбиране на художествен текст и отговори на въпроси касаещи българската граматика. Тези последните се считат от самите ученици за „лесни“. Не защото са лесни, а понеже са с 4 възможни отговора, един от които правилен. Далеч по-трудни изглеждат въпросите с отворен отговор. Те са свързани с художествения текст, който децата трябва да прочетат сами, а после с отговорите си да покажат, че са го прочели с разбиране. За успешното справяне с тази задача са необходими логика и разбира се начетеност. 

Времето за външното оценяване е един учебен час. Началото на изпита е 10 часа. Получената оценка е със статут на текуща за срока. 

През миналата година именно 4-класниците „прославиха“ регионалното образование, след като техните знания наредиха Хасковско на 3-то място отзад напред измежду 28-те области на страната. В интерес на истината, най-зле бе положението не по български, а по прототипа на историята при малките, предмета „Човек и общество“.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини