От х:

Днес в x:

МОН обяви нов график за изпитите през учебната 2023/2024

Образователното министерство обяви някои промени, засягащи провеждането на изпитите през следващата учебна година. Министър Галин Цоков обяви, че до края на деня ще бъде подписан и графикът за външното оценяване. Той предвижда въпросните иазпити след 7. и 10. клас вече да се провеждат в различни дни.

По думите му това ще позволи на оценителите да се съсредоточат първо върху проверката на работите на учениците след седми клас. „Целта е учениците да получат по-бързо оценките си и да започне класирането в съответните средни училища. Ще изместим въпросните изпити със седмица напред, за да има повече учебно време за подготовка”, посочи Цоков.

„Тези промени в графика ще позволят едно по-добро и ефективно провеждане на самите изпити, без стрес и натоварване на училищните директори и учителите, които няма да провеждат два изпита по НВО в един ден. Така и оценителите ще бъдат по-спокойни и уверени в своята работа при оценката на резултатите след седми клас”, категоричен е министърът.

Той обясни и промените в Наредбата за оценяване, Наредбата за общообразователния минимум и подготовка и Наредбата, свързана с училищното образование. Няколко комисии ще се заемат с промени и в Наредбата за повишаване на квалификацията на учителите.

Министър Цоков заяви, че заплащането на образователните медиатори, вече е регламентирано. „Това стана възможно, благодарение на промяна в Наредба за финансиране на дейностите в образователните институции. Тя позволява заплащането на стотиците образователни медиатори да се случва по-устойчиво. Досега те бяха финансирани основно на проектен принцип. Това важи както за училищата, така и за детските градини”, каза министърът.

Източник: nova

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини