От х:

Днес в x:

Женски Великден, смесен Гергьовден

Момиченца ощастливиха тазгодишния Великден

Поличба за мир споходи тазгодишния Великден след като в АГО проплакаха само женски рожби. Три момиченца ощастливиха родителите си на Възкресение Христово. Според древното поверие, раждането на момиченца вещае мир, на повече момчета - на война. 

Малките дами започнаха да се появяват на бял свят от ранни зори и продължиха почти до края на деня. Любопитното е, че за тоя ден се очаквало и момченце, но юнакът решил да поостане още малко на топло в мама. Впоследствие момченцата наваксали, но недостатъчно за да стигнат нежния пол. 

За периода 1-6 май в хасковското АГО има осъществени 17 раждания -10 момичета и 7 момчета. Навръх другият голям празник в 6-дневката, Гергьовден, двата пола са в абсолютен паритет-по една рожба. Не е ясно дали родителите им ще последват изконната българска традиция децата да носят името на светията под чиито знак са родени. От една страна заради етноса, от друга - понеже традициите вече не са това което са.

Раждаемостта в Хасково в първите месеци на годината е обичайна. До момента в местното родилно са проплакали около 300 бебета. 

Г.Христов

Напоследък дамите са в настъпление
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини