От х:

Днес в x:

Екоинспектори спасиха 33 костенурки от бракониерска хватка

33 костенурки се върнаха отново в естествената си среда след плен на бракониери.

 Корубестите са избавени от експертите по биоразнообразието от РИОСВ -Хасково след сигнал в събота от УП- Черноочене при РУП- Кърджали за задържането на 4- ма бракониери в с. Железник.

У тях са открити около 40 сухоземни костенурки. Двама от нарушителите са събирали костенурките в гората около селото, а другите двама са осигурили транспортирането им.

След извършената проверка екоекспертите уточнили, че броят на костенурките е 33, като 25 от тях са от вида шипоопашати, а 8 - шипобедрени.

Влечугите са пуснати от екоекспертите в естествената им среда в района, в който са намерени.

Срещу нарушителите е образувано досъдебно производство по чл. 278 д от Наказателния кодекс, според който за посегателство върху пазен от закона вид може да бъде наказан с лишаване от свобода до пет години, както и с глоба от пет хиляди до двадесет хиляди лева.

 От РИОСВ припомнят, че сухоземните костенурки са световно застрашени видове влечуги, вписани в Червения списък на Международния съюз за защита на природата. Те са приоритет за опазване от редица международни конвенции. В Българското законодателство сухоземните костенурки са под закрилата на Законa за биологичното разнообразие и тяхното събиране, задържане в плен, убиване и безпокойство се наказва.

М. Манолова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини