От х:

Днес в x:

БСП иска и граждански контрол върху управлението на болницата в Димитровград

БСП ще предложи да бъде създаден Граждански консултативен съвет, който да следи ситуацията с болницата в Димитровград стана ясно на брифинг на общинските съветници и водачът на листата на Коалиция за България Драгомир Стойнев.

„Очевидно е необходима форма на граждански контрол върху процеса на управление на болницата”, заяви Стойнев.

Според него лечебното заведение трябва да бъде стабилизирана и да се гарантира, че гражданите ще получават качествена здравна грижа. Едната причина за проблема с общинското здравеопазване е, че има пълно разминаване между уж националната политика и това как тя се реализира на местно ниво. „Не може ГЕРБ да казва, че здравеопазването е приоритет, а в същото време да има намаление с близо 6 милиона на субсидията на всички общини в Хасковска област за делегирани дейности за здраве в периода 2009-2013 г. Щом парите се режат, значи приоритет няма”, заяви Драгомир Стойнев. Той припомни за изчезналия резерв на Националната здравно осигурителна каса и за неправомерното изразходване на средствата от здравни осигуровки.

Другата страна на проблема е на местно ниво - „Добри болници има там, където има добър диалог между ръководствата на болниците и общините и в лицето на кметовете, и в лицето на общинските съветници. Давам пример с болницата в Харманли”.

Стойнев обяви, че е имал разговор с общинските съветници от БСП в Димитровград и е поискал от тях, когато формират позицията си за управлението на общинската болница на първо място да имат предвид интереса на хората. Според него темата не трябва да се нагнетява с напрежение от местните политици, а да се търси разумно и отговарящо на закона решение за стабилизиране на заведението.

БСП поема ангажимент след изборите към общинските болници да бъдат насочени държавни субсидии, чрез които да се гарантира стабилността им и оздравяването на най-проблемните. Здравеопазването в пограничните райони ще предмет на специална политика. Четири години държавата абдикира от темата, сега е време да се върне в нея много активно. Унизителен е този лекарски туризъм между отделните болници в региона, който практикуват специалистите в областта, само и само да не се стига до закриване на клинични пътеки, заяви Стойнев.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини