От х:

Днес в x:

Хасково учи Москва на кардиология

Операцията и поуките от нея бяха предадени по телемост в Москва

Лекари и специалисти от Москва присъстваха на лекция по инвазивна кардиология изнесена в хасковското отделение в МБАЛ. Лектор бе световно известният проф. Джордж Сиянос. Гръцкият специалист разясни подробно етапите на операцията, извършена тази сутрин на пациент от Хасково, както и новите подходи за справяне с тежки увреждания по сърцето в резултат на инфаркт. Братушките присъстваха на лекцията в реално време по специален телемост, прокаран със столицата на Русия.

Техни колеги от Турция пък присъстваха наживо в Хасково. Те бяха водени от професорът в университетската болница в Одрин д-р Фатих. Имаше кардиолози от други болници в хасковско, както и техни колеги от Стара Загора.

За разлика от колегите си в Москва, дошлите на крака имаха възможност да проследят на живо сложната интервенция по продухване на запушена артерия. Кръвоносният съд бил болен от 15 ! години, а самото запушване достигало умопомрачителните 10 сантиметра.

„Категорично не бих се заел с тази операция“, призна  един от водещите инвазивни кардиолози в България д-р Орлин Радев, който е и началник на звеното в хасковската МБАЛ. „Българските, а и европейските кардиолози имат около 50 % успеваемост в подобни сложни операции. Проф. Сиянос има над 90%“, обясни мотивите си д-р Радев, който асистираше на Сиянос. Началникът му от „Пирогов“ д-р Валери Гелев пък изясни нагледно проблема. 20 % от всички сърдечни проблеми се хронифицират и стават невероятно трудни за лечение. За 5-10 % от тях има научна възможност да се повлияят от интервенция, обясни Гелев. Това обаче прави по под 1% от общите случаи и изключително малко лекари имат опит и способности да се занимават с тях. Още повече, че резултатите не са гарантирани. Въпреки усилията на оперативния екип, артерията на пациента в Хасково  не бе докрай отпушена. Състоянието му бе стабилизирано, но за пълно излекуване трябва намесата на кардиохирургията. 

За проф. Сиянос бе приготвен и втори крайно сложен случай-също хасковлия, на 60 години, с два инфаркта и влошено качество на живот. Той ще бъде опериран следобед с перспектива за пълно възстановяване.

В края на деня професорът си заминава. „Целта ни е до края на годината да организираме и друг такъв уъркшоп, а защо не и няколко. Освен за нашите пациенти, тези операции са безценни за кардиолозите ни, които ще черпят знания и опит от най-добрите“ коментира изпълнителният директор д-р Близнаков. Планът му може да се осъществи, защото както се оказва, консултантът в Хасково д-р Валери Гелев оперира със Сиянос от 2008-ма година и е изключително близък с гръцкото светило.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини