От х:

Днес в x:

Шекспир измества Гьоте от профилираните гимназии

Немскоезичните ще стават все по-малко и ще са предимно от хасковската ГПЧЕ. /Сн. випуск 2012/

Английският все повече измества немския език в профилираните гимназии, показва справка в тазгодишният план-прием след 7-ми клас. Министерството на образованието не отпусна допълнителни паралелки за профилираните учебни заведения и ръководствата им се принудиха да дрейфуват в миналогодишните параметри. На някои места обаче преструкторираха съществуващите паралелки. Като в хасковската ПМГ където единствената паралелка с немски, се промени в „Информационни технологии с английски и немски“. Отделно си има „Информационни технологии с английски“. Всички 5 паралелки, са с профилиращ предмет езика на Шекспир, който се комбинира с Математика, Биология, Информатика и 2 в Информационни технологии. В димитровградското ПМГ пък изцяло отричат другите езици - 4-те класа са с английски.

След неудачните опити за формиране на самостоятелна немска паралелка в ЕГ „Иван Богоров“ комбинират езика на Гьоте с английски и в трите си проектирани паралелки за тази година. Немският го няма и в профилираните паралелки в останалите СОУ-та в областта.

Единственият бастион на езика остава в хасковската ГПЧЕ „Проф. д-р Асен Златаров“. Там има две паралелки с немски, с втори чужд език английски. Има и една при които местата са обърнати. Останалите специалности са обичайни – две испански паралелки, при едната от които иберийският език е водещ. Другите изучавани езици са френски и руски. Общият брой на паралелките е 7 като местата в тях твърдо няма да бъдат повече от 26, заявиха от ръководството на школото. Законът позволява класът да бъде увеличен с 10 % над максимума, но от Езиковата няма да поискат подобна опция, защото 29 деца са прекалено много за чуждоезиково обучение. И тази година хасковската ГПЧЕ ще е единствената в областта която ще има квотен принцип за прием. Впаралелките с интензивно изучаване на английски език ще се приемат по 16 момичета и 10 момчета.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини