От х:

Днес в x:

Награждават ромска перла по случай световния ден на общността

Ромската перла Бистра Иванова

Ромската перла в регионалния спорт, боркинята Бистра Иванова ще бъде специално наградена в родния и Симеоновград по повод днешния световен ден на ромите. Джипситата отбелязват празника на многочислената си общност от 42 години, с решение на световния ромски конгрес. В България този ден не е особено популярен, ромите си празнуват своя спасител, светеца Банко Василий на 13 януари. Ромите в град Хасково пък празнуват на Байрям. 

Не е ясно дали в Лагера ще празнуват днес, но в Симеоновград са решили да наградят онези от общността, които са изпъкнали с някакви постижения. Специално в града на Марица това става само в областта на спорта. „Състезателите от ромски произход са гръбнака на местния спорт“ категоричен е треньорът по борба Росен Бонев и изброи изявени свои възпитаници- Тошко Анков, Мариета Петранкова, Емил Желев, Красимир Милков и др. А за своята най-изявена възпитаничка Бистра Иванова той говори като за „ромската перла“. „Каквато е Софи Маринова за музиката, такава е и Бистра за борбата“ възхитен е Бонев. 

Иванова е 5 кратна шампионка на България, като 4 от титлите и са в сметката на Хасково, а една за Симеоновград. Девойката учи последна година в хасковското Спортно, многократно е награждаване за високи спортни постижения. През 2010-та година тя бе №4 в класацията за Спортист №1 на Хасково при мъжете и жените. 

Според спортните деятели, състезателите от ромски произход по нищо не се отличават от българските си колеги, дори понякога са по всеотдайни и дисциплинирани. Известен местен треньор в силовите спортове пък се кълнеше, че ромите имат по-висок праг на болката и издържат по-добре на режим и лишения. Други предлагат не толкова крайни обяснения-спортът е един от малкото шансове, която общността получава за да се измъкне от мизерията и направи нещо значимо в живота си. Измъкналите се от "традициите на етноса" успяват да просперират, другите получават обичайните направления - гетата, социалните помощи или дори затвора.

Г.Христов

Като част от обществото, ромите се бързо и пълноценно
И някои успяват, дори и пазейки традициите си/ сн.-гледане на ръка/
Като част от общността е по безгрижно..
един безкраен купон
Който по някога завършва така
Хасковските роми свято пазят традициите на общността
...и празнуват на Банго Василий

Почти никой не познава собствения си флаг : земята и небето и колело на каруца между тях
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини