От х:

Днес в x:

Николовец: Общината превърна гора в нива и ми иска наем

Николай Колев: Превърнаха гора в нива и ми искат наем за обработването й. А я ползва друг

Общината в Хасково превърна гора в землището на село Николово в нива и ми иска наем в троен размер, защото съм я обработвал и ползвал неправомерно от 2008 година.

Тази история бе разказа от Николай Вълчев Колев, жител на селото, бивш учител по математика, сега земеделец. Човекът наистина обработвал нива, но друга. Тя била с площ от 2.2 дка. А гората – дъб и бор, била 22 дка, и той нямал нищо общо с нея.

Абсурдната история започва през месец май миналата година. Тогава кметовете на села и кметски наместници били натоварени със задачата да направят списък с обработваните без договор ниви, общинска собственост, за да може общината да си търси рента. Николай Колев предал декларацията си за обработваната нива на кметския наместник в селото Пенка Димова, но тя изпратила в Хасково информация, че освен нея той обработва и въпросната гора. Така Колев получава „честитка“, че владее незаконно двата терена и трябва да представи писмено обяснение за това в 7-дневен срок.

Още същия ден Колев отговаря с писмо до администрацията, че действително ползва нивата без договор с общината, тъй като до този момент не е имало такава възможност. За това е бил уведомен кметският наместник. Освен това той декларира, че желае да узакони ползването на парцела, като си заплати и съответния наем. Обаче, допълва Колев в писмото си „в местността „Мумийца“ с №000163, което в преобладаващата си част е смесена гора от бор и дъб, нямам застъпване с цитирания общински имот“.

Няколко месеца по-късно, през ноември 2012-а, пенсионираният учител получава сметка от общината – 210 лева за нивата и 2 106 лева за гората. Тя е придружена със заповед за изземване на „пасищата“, едно от които всъщност е гора. В документа обаче е описана като „пасище“. Колев си платил за обработваната нива от 2.2 дка, но отказал да плаща за другата.

„Това може за две минути да се провери в интернет“, обяснява Колев. Има няколко специализирани сайта – Agro maps, Аrendator, в които могат да се видят всички очертани парцели. Бившият учител си направил този труд и установил, че част от терена, за който общината му иска наем, всъщност се ползва от фирма „Ар-М-агро“. Тя е на съпругата на местния лидер на ДПС, зам.-председател на ОбС Хасково и кандидат-депутат Мехмед Атаман.

Колев отишъл и по-нататък в разследването си – според методиката, с която са изчислени дължимите суми за него, фирмата би трябвало да плати за използваните общински терени само в землището на Николово 12 400 лева. Дори попитал в общината дали фирмата е платила дължимото, но получил отговор, че това „не е негова работа“.

Преди дни Николай Колев отишъл в общината да връчи подписка от 106 николовци, които не искат кметския наместник Пенка Димова. Избирателите в селото са общо 150, уточнява Колев. В общината обаче му казали, че всъщност иска административна услуга, но няма да я извършат, защото има неплатени задължения към общинската хазна. Въпросното задължение било точно за гората, превърната от общината в пасище.

Николовецът Николай Колев вдигнал ръце и решил да потърси медиите. „По-добре е човек да няма никакви допирни точки с община Хасково“, заявява той.

Петя Бостанджиева, шеф на правния отдел на общината потвърди, че има такъв проблем в село Николово. „Случаят се изяснява. Предала съм преписката в отдел „Общинска собственост“, уточни тя.

Тодор Кръшков

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини