От х:

Днес в x:

Славянските войни на светлината

Едно красиво издание събира есета, публицистика и литературна критика. Излезе от печат книгата „Ранени от словото” на Мина Карагьозова. Официалното представяне на книгата ще е по-късно, през юни. "Ранени от словото" е за ценители и не е изненадващо, че първият закупен екземпяр е заминал за Чикаго.

"Ранени от словото"  е издание на „Славянска литературна и артистична академия” с редактор Елка Няголова.

Един откъс от предисловието, написано от авторката, в който откриваме посланието на книгата:

„Много са воините на светлината в историята на човечеството – от Икар до Христос – всички носят достойно своята мисия, която ги отвежда надалече, дори в отвъдни светове... Славянството има своите светли души, които са проправяли пътя не само на съплеменниците си, но и на всички хора през мрака на хилядолетията. Това са славянските воини на светлината.

Тук споменавам само някои от тях – Пушкин, Толстой, Дора Габе. Това са световноизвестните имена.Но всеки автор на поезия и проза на български, на сръбски, словенски, руски, чешки, полски, хърватски принадлежи към това велико воинство, населяващо територията на словото и ранено от него. Тази книга е създавана в продължение на почти две десетилетия. Но ценностите, които изповядва Славянската литературна и артистична академия – едно свободно творческо обединение на творци от много славянски страни – създадоха за мене цялостна тъкан, в която да вплета и моя скромен принос към славянската духовна територия.

Аз припознах тази държава като своя родина – родината на моя дух.

И всички досегашни проблеми и постижения, на които откликваше моята душа, станаха част от едно възвишено цяло, от една духовна светлина, която огря живота ми и всичко, написано от мен.

Благодарна съм на Бог и на съдбата, че ме срещна с тези творци, с тези воини на светлината и ми позволи да служа на една велика кауза – духовната еволюция на човечеството.”

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини