От х:

Днес в x:

За едната заплата: Хората препълниха казармите

Ненавижданата във времето на наборната армия казарма сега се оказа истински притегателен център за народа. Мало и голямо препълниха военните поделения в търсене на работа като кадрови военнослужещ. Меракът за Хасково бе един от най-големите.

Близо 300 „новобранци“ ще полагат изпити от понеделник до сряда за да попълнят 75-те свободни места в кенанското поделение 52 740. Всеки ден ще минават по 96 души. Кандидатите ще бъдат пресявани с тест за обща култура и зловеща физическа подготовка, включваща лицеви опори и коремни преси, совалков спринт 10 по 10 метра и бягане на 1000 метра. Всичко това с нормативи за командоси.

Кандидатите обаче изглеждаха отлично подготвени. Очевидно натренирани момчета и момичета, без грам тлъстина по тялото, загряваха на плаца без да обръщат внимание на ситния дъждец и пронизващия вятър. Всички изглеждаха пределно концентрирани. За изненада на някои военни, мнозинството кандидати не бяха нито безработни, нито настроени за бъдещо майчинство. Времената когато десетки дами кандидатстваха за пагон, за да си осигурят майчинството, очевидно са отминали.

9-те явили се жени в първата стотица изглеждаха улегнали дами с работа и семейства. И бяха брутално откровени. 


31-годишната Зорница Александрова от Хасково обобщи мотивите си за военна служба с една дума „заплата“. Съгражданката й Татяна Филипова, на 29 години, бе на същото мнение, като само добави „сигурна работа“. 

Бъдещите войници получават 3-годишен трудов договор с възнаграждение от около 650 лв. Заплатата расте с повишаване в сержантски или дай боже офицерски чин. След 3-те години, договорът се подновява за нов период, но не повече от 5 години. И така до 52 г/пределната възраст за военнослужещи/. 

„Работата е сигурна, заплатата редовна, отпуските им са отпуски, празниците-празници. Полагат им се и квартирни, в случай че са в друг град. Това са водещите им стимули“ обобщи психоложката на поделение 52 740 Мария Атанасова. Имало и такива които кандидатстват в армията, защото родата им е от потомствени военни, но били малко. Почти нищожен е процента на тези, които обличат униформата от патриотични подбуди и в никакъв случай това не е водещият им мотив, допълни Атанасова. 

Когато се е разчитало на патриотизъм, за 60 места се явяваха 20 души от които 18 жени, допълниха опитни кадровици. Препратката им беше към изпитите от 2008 и 2009-та година, когато бяха последните приеми за хасковските военни поделения. 

Сега за едно място се борят 4-ма души.

Г.Христов

Зорница и Татяна са сред 9-те кандидатки за армията

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини