От х:

Днес в x:

За 3 месеца: Само 64 дариха кръв без да знаят на кого

Малко даряват кръв без това да се налага за техните близки

64-ма души дариха кръв в рамките на завършилата кампания „Доброволно кръводаряване в Родопите“ която бе под патронажа на областната администрация. По българо-гръцкия проект финансиран с европейски пари бяха закупени няколко подвижни лаборатории за изследване и вземане на кръв, една от които оперираше на територията на област Хасково. След приключването на проекта, лабораторията остава за нуждите на хасковското здравеопазване.

Мобилният кръвопреливен център обиколи 10 общини в рамките на последните три месеца, а пътуващите с него лекари от хасковската МБАЛ изнасяха промоционални лекции за ползата от кръводаряването и призоваваха хората да даряват. Най-много кръводарители се отзоваха в Свиленград – 10 души, а по 9 доброволци дариха кръв в Симеоновград и Меричлери. Сред отличилите се са Димитровград и Ивайловград с по 8 участници, Минерални бани с 5, както и малки населени места като Тополовград и Стамболово с по 3-ма доброволци. Последната посетена община бе Маджарово, където на призива се озоваха 7 души а трима бяха върнати заради проблеми с кръвното. 

Въпреки че в акцията пример дадоха дори кметове на общини, като този на Стамболово Маджид Мандаджъ, акцията се радваше на скромен успех. Хроничния недостиг на кръв по здравните заведения се обяснява от хематолозите с резервите на хората да даряват кръв за хора, които не познават. Едно от най-честите обяснения е, че трябва да са готови да дарят за близките. По традиция, при операция на роднина в кръвните центрове се изсипват целите роди плюс приятели, готови да компенсират изразходваните количества. Всъщност това се налага именно защото липсата на доброволни кръводарители остава болниците без големи запаси от кръв.

Информационният център към проект „Доброволно кръводаряване в Родопите“ продължава да функционира до 31 май 2013 година, напомнят от областна администрация. И призозават всички пропуснали акцията на мобилната лаборатория, да потърсят отделението по Трансфузионна хематология към МБАЛ Хасково. Кръводаряването е безопасна процедура, която отнема от 5 до 10 минути, но спасява човешки живот.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини