От х:

Днес в x:

Новият шеф на ИАРА: Хасковските рибари ей толкова не са ни помогнали

Костадин Костадинов досега бе главен инспектор за Свиленград и Ивайловград

„Хасковските рибари не са ни сътрудничили ей толкова в борбата с бракониерите. Нямаме нито един сигнал от тях“. Това заяви временният шеф на ИАРА-Хасково Костадин Костадинов, докато показваше какво е „толкова“ по върха на пръста си. Haskovo.net потърси Костадинов във връзка с информацията, че 10 известни хасковски рибари вече официално са нещатни сътрудници на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури. Сред тях личат имената на известният като „професор по р. Марица“ Щерю Щерев и бившият футболист на Хасково Таню Ганев. За нещатни сътрудници досега се знаеха само хората на бизнесмена Румен Анастасов - Козела , край яз. Ивайловград. „Те наистина работят“ категоричен бе Костадинов, а що се отнася до сегашните им хасковски колеги добави многозначително „Дано са читави рибари“. 

Спорно е дали новите и старите сътрудници са колеги и в момента. По думите на настоящия шеф на националната ИАРА Драгомир Господинов, за една област се отпускат по 10 карти за „нещатници“. Документа е с валидност от 1 година и на тези от Ивайловград трябва да е изтекъл отдавна. Но можело и да са безсрочни. Май им били издадени от Явор Недев/ по предишния шеф на ИАРА Б.А./, спомни си Костадинов. Затова можело и да са безсрочни. Недев управляваше от 01.2010 година до средата на 2011-та, когато бе внезапно уволнен от тогавашния премиер Бойко Борисов. 

Борбите за директорски места са чужди на временния хасковски шеф. Няма да се явява на редовния конкурс за длъжността, който по предварителна информация е в средата на април. Обаче е категоричен, че предшественикът му д-р Милчо Милчев бе свален несправедливо и рибарите вече съжаляват за подписката си срещу него.

Костадинов отхвърли главния аргумент, с който националната ИАРА отстрани Милчев на 6-ти март т.г. А именно, че за 2012-та в хасковско няма заловен бракониер. Като част от екипа на Милчев, Костадинов има хванати десетки бракониери на поверения му „Ивайловград“, иззети над 20 твърди лодки, а последния случай е от този февруари край село Покрован. Всички са наказани и глобени. Костадинов ликвидирал три токаджийски групи-две на р. Марица и една действаща в село Бориславци. Групите били от Димитровград, Хасково и Стара Загора. Последната минала вече през съда, а членовете и са осъдени на глоби от 2 500 лв на човек. 

Последният удар, при това като шеф, Костадинов нанесъл на полулегендарната бракониерска група на Таховците. В 4.30 сутринта на 29-ти март спипал един от тях заедно с приятелката му, докато измъквали хрилни мрежи от „Тракиец“. Двойката избягала, но била дадена на полицията. При залавянето им ги чака глоба до 10 000 лв по член 17 и член 18 от Закона за рибарство и аквакултури.

Г. Христов

Един от новите сътрудници на ИАРА "професор" Щерю Щерев
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини