От х:

Днес в x:

Съдът: Младен от Корен невинен за убийството на баба Милка

Георги Зарчев прегръща оправдания Младен

Хасковският окръжен съд оправда изцяло Младен Младен Младенов по обвиненията в бруталното изнасилване и убийство на 78-годишната Милка Стефанова от село Корен.

Неочакваният обрат на делото се случи след продължило цял ден съдебно заседание, започнало в 9.30 часа. Младен Младенов е зад решетките от началото на месец май 2011 година. Възрастната Милка Стефанова бе насилена и пребита вечерта на 24 април същата година. Старицата издъхнала от раните си около 1.30 след полунощ, според експертизата на съдебния лекар д-р Христо Еленски.

Днес показания пред петорния съдебен състав дадоха експертите от Института по криминалистика Ивайло Чепински и Гергана Стефанова. Заключението на Чепински, извършил ДНК-анализ на косъм, открит в боксерките на Младен, потвърди, че той е от слабините на убитата баба Милка.

По-късно заседанието продължи с изслушване на записите от самопризнанията на Младен пред психолози от Института на МВР. Тази част от делото бе закрита за журналисти и публика.

От дебатите след това в залата обаче стана ясно, че Младен е признал злодеянието. Описал и подробности от фаталната вечер. Според прокурора Дарина Славова той няма откъде да знае такива детайли, ако не е бил там.

Самият Младен Младенов заяви пред съда, че е невинен и съвестта му е чиста.

Неговите защитници – столичното светило Марин Марковски, както и хасковският адвокат Георги Зарчев, разбиха тезите на обвинението точка по точка. По повод самопризнанията на Младен Зарчев каза, че тази беседа е била извършена в нарушение на процесуалните правила, без присъствието на адвокат. „Освен това, по повод тезата на обвинението, че Младен няма откъде да знае детайлите, ако не е бил там, бих попитал: А какви нови факти са научили от този разпит разследващите, освен тези, които вече са знаели“, пледира Зарчев. „Основен принцип в оперативната работа е при самопризнания разследващият да научи поне един нов, неизвестен за него до момента, факт. Обратното би означавало, че разпитът в голяма степен е манипулиран, защото полицията може да внушава на разпитвания какво да говори“, аргументира се Зарчев. Той допълни, че преди да направи самопризнания, Младен е бил държан без сън и храна в продължение на 50 часа.

Марин Марковски пък отхвърли изцяло ДНК-анализа на намерения косъм. Неговото откриване и предаване за анализ навява съмнения, че е подхвърлен, стана ясно от думите му.

Всички свидетели, събрани във фаталния ден 24 април 2011 година в къщата на брата на Младен – Илия, твърдят, че той не е напускал компанията за повече от няколко минути. За да отиде до къщата на баба Милка, да извърши изнасилването и убийството, са му били необходими повече от 30-40 минути, а той не е липсвал от компанията за толкова време, заяви столичният юрист.

Георги Зарчев пък разви интересна хипотеза относно самопризнанията на Младен. На разпита той е заявил, че злодейството е било извършено около 9 часа на 24 април. Според съдебния лекар смъртта е настъпила около 1.30 след полунощ, а нараняванията биха могли да са „повече от час преди това“. Зарчев пресметна, че се губят повече от три часа.

„Младен е посочил 9 часа вечерта като час на престъплението, защото в онзи момент на полицията все още не е било известно заключението на съдебния лекар за часа на смъртта“, предположи Зарчев. С това засили съмненията, че на Младен е било внушено от полицаите какво да говори в своите самопризнания.

„След като вече са манипулирали разследването със „самопризнанията“, разследващите попадат в собствения си капан“, посочи Зарчев.

Адвокатът изтъкна и друг многозначителен факт, който разколебава обвинението. В бельото на убитата е намерен биологичен материал. Това е установено от ДНК експертизата. „Това би могло да е семенна течност, слюнка, нещо друго. Но е биологичен материал, при това от мъж“, подчерта Зарчев. Еспертите от Института в София са сравнили ДНК профила с този на Младен, както и на още няколко души от компанията. ДНК-профилите не съвпадат с никой от тях. Както и на никой от регистрираните ДНК-профили в тяхната база-данни. „От кого е този материал?“, попита Зарчев. И допълни „Със сигурност не е на Младен“.

В заключителната си пледоария прокурорът Дарина Славова поиска за Младен доживотен затвор без замяна.

Петорният съдебен състав обаче оправда изцяло младия мъж и отхвърли 6-те граждански иска на близките на убитата от по 10 000 лева. Освен това промени мярката му за неотклонение от „задържане под стража“ в „подписка“. Така Младен ще посрещне рождения си ден на 8 май след близките си вкъщи.

Решението ще бъде протестирано от прокуратурата пред Апелативния съд в Пловдив.

Тодор Кръшков

председателят на съдебния състав Кольо Димитров чете оправдателната присъда
Младен напуска ареста още днес
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини