От х:

Днес в x:

Позиция: Какво иска бизнесът от правителството?

Шени Делчева

"Служебното правителство няма да извива ръцете на българския бизнес, заяви премиерът Марин Райков в началото на заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество".

Човекът поиска от бизнеса да е солидарен с най-бедните. Как си го представяте това, г-н премиер? Ще отпуснат големите индустриалци някакви помощи, които ще се раздадат на бедните. Това е несериозно. Не че те не могат да отпуснат - могат, но това е само популизъм. И в никакъв случай няма да реши проблема дълготрайно.

Какво очаква България от новото служебно правителство?

България очаква новото служебно правителство да направи всичко възможно фирмите да спрат да фалират, да се стабилизират и да започнат да откриват нови работни места. Нужна е стратегия, политика и вземане на специални мерки. Народът очаква това от вас. Ако вие наистина сте отговорно правителство, трябва да вземете нужните мерки и не да задушавате бизнеса, а да му помогнете да заработи. А той от своя страна ще даде постоянни работни места и бъдеще на хората, които сега се самозапалват.

300 000 фалирали фирми! Не може да ви се отрече, направо сте невероятни! Как можахте за толкова кратко време да затворите толкова много фирми, господа управляващи? Тези хора сега са на улицата. Тези хора нямат надежда. И продължавате да не им я давате.

Няма да забравя как хасковският кмет искаше да извади едно семейство, настанено в новите блокчета за най-бедните, защото не си плащали задълженията. Журналистите се опитаха да помогнат на жената и да съберат някакви помощи, а жената каза: Не ви искам помощите, искам работа! Ето това иска българския народ, за да се чувства добре. Иска работа и то добре платена. За да се случи това държавата трябва наистина да поеме друг курс на управление. Трябва да направи така, че да има условия за бизнес.

Не условия за монополизъм, а условия за конкуренция.

Затова е необходимо регулаторните органи да работят нормално. В момента единственото, което правят, е да наказват, когато определени монополни интереси са застрашени. Толкова много се е извратила политиката в България, че сега държавата налага единствено интересите на монополите, а целият държавен апарат е впрегнат в изпълнението на тази задача. Отдавна вече регулаторните органи не помагат на бизнеса, както би трябвало да бъде. Според мен тяхната истинска функция би трябвало да е да отстраняват проблемите, които възникват пред бизнеса, за да работи спрямо стандарти, да дава качествена продукция и да открива нови работни места.

Това сега е обърнато наопаки. Сега регулаторните органи само и единствено глобяват! Непрекъснато, за щяло и нещяло! Към момента държавата казва на кой монополист трябва да се запазят интересите и от там нататък се раздават задачите на регулаторите. Послушният регулаторен орган изпълнява всичко, като тайничко се надява след като е изпълнил всички нареждания, на него самият да не се обръща много внимание, за да може и той безнаказано да се облажи от ситуацията. Ето как сегашните регулаторни органи разрушават конкурентната среда, фалират много предприятия с цел да се даде път на монополиста и на борсата излизат все повече хора без работа. И какво става - остават да висят на врата на държавата, която се чуди как да ги нахрани и какви програми за заетост да усвоява от Европейския съюз, при положение че тя сама си създава проблема. Закрива работни места и унищожава конкурентната среда.

Нека да напомня колко много важна е конкурентната среда за цените. От тук нататък цените се диктуват от монополистите. Как се излиза от това? Като новото правителство не декларира само на думи, че иска да направи нещо, ами взема решителни мерки спрямо регулаторите и прекрати подкрепата за монополите.

Връщането на регулаторните и антимонополни органи в естествената им позиция ще гарантира на бизнеса свеж въздух, ще създаде отново конкурентна среда и ще започне наново откриване на работни места. А това ще даде надежда на хората за по-добър живот.

Толкова е просто - необходимо е желание, а не празни приказки!

Друг голям проблем на новото правителство е отказът да се види ситуацията с кметовете в големите градове. Пишат се закони пак с някаква специална цел. Нормално ли е да дадеш на кметовете всички права да колят и да бесят по места? Те разрешават строителни обекти и те сами се контролират! Къде е логиката в това? Нормалното е да има разделение на властите и някой все пак да може да контролира кметовете, за да не се стига до плачевни ситуации. Защо е обезличена ДНСК и са й отнети всички права, когато става дума за строежи от категории 4, 5 и 6-та? Това само оставя малките хора отново във властта на Общините. Ами ако кмета не е добронамерен? Законите май се пишат и са добри само ако човекът, у когото е съсредоточена властта, има добри намерения. Ами ако няма?

Ето това е изпитание за новото правителство, както всъщност и за следващото. Вместо да се говори, може да се предприемат истински промени.

Уважаеми господа управляващи, ние, обикновените хора смятаме, че няма промяна във властта, независимо, че има ново правителство. Ако не сте съгласни с нас, променете нещата така, че да го усетим. Останалото е демагогия и България няма нужда от такова "ново" правителство.

Шени Делчева, управител на ЕСКОМ

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини