От х:

Днес в x:

Хлябът поевтиня предизборно

Добри новини за купувачите-нещо поевтинява

Насъщният внезапно поевтиня с 10 стотинки, считано от днес. Самун бял вече се продава за 90 ст вместо досегашното левче. С 10 стотинки надолу е цената за типовия и за белия ненарязан. Специалните хлябове/пълнозърнести, ръжени и прочие/ обаче остават същите. В тях е вложена много ръчна работа и те няма да поевтинеят, коментира директорът на „Хлебозавод АД” Хасково Тодю Тодев. След като най-големия производител смъкна цената, се очаква всички останали фурни в региона да сторят същото.

Обясненията за внезапното поевтиняване са уклончиви. Българските зърнопроизводители смирили исканията си 500 лв за тон пшеница и склонили да я търгуват на 400 лв. Това понижило себестойността на продукцията. Хлябът може да поевтинее още, в никой случай няма да поскъпне, коментира още Тодев. Според него на пазара на пшеница тепърва излизат нови производители, а в същото време търсенето е слабо. Това ще намали още цените убеден е Тодев. Интересното е, че тази логика не бе валидна в началото на годината. През януари пшеницата поевтиня рекордно на международните пазари, но българското брашно остана заковано на 720 лв, а съответно хлябът на 1 лев.

Не стана ясно докога ще се запази новата цена и кога евентуално ще дойде новото поевтиняване. Най-общо казано- до началото на лятото, може и до жътвата.

Далеч по-конкретни бяха хасковските магазинери – със сигурност до изборите /12.05/. Дори били сигурни, че дотогава ще има ново поевтиняване.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини