От х:

Днес в x:

Спасеният Пламен отново в България, вече и с потомство

Пламен се върна в родното село

Любимият щъркел на Александрово отново се завърна в България и се засели в своето гнездо върху електрически стълб в средата на селото. Пернатото вече е с другарка и се очаква в най-скоро време да създаде тазгодишно потомство. Както го е правило и в предишните 3 години. Всичко това обаче можеше да не се случи, а Александрово да остане без щъркел, може би завинаги. Което за селяните е равносилно на катастрофа.

На 4-ти август 2009-та година екип от няколко медии в продължение на цял ден снимаше драмата на млад щъркел оплетен във въже, който не можеше да напусне гнездото. Журналистите се опитваха да докажат на куп институции и природозащитни организации, че един екземпляр на защитен от закона вид е заплашен от смъртна опасност. Сигнал за това подадоха самите жители на Александрово, които от два дни виждали мъките на щъркела. В сигналът си до Haskovo.net александровци обясняваха, че по-възрастните щъркели кацали в гнездото да правят сянка с крилете си на малкия. Хората звънели на кого ли не, но така и нямало резултат. След медийната намеса, със спасителна акция се ангажираха от РИОСВ Хасково. По тяхна молба, Енергото спряло тока. Чисто спасителните мероприятия пък бяха извършени от тогавашната Гражданска защита. Със специална стълба те стигнаха до гнездото, преодолявайки рояци оси и свалиха птицата, която бе транспортирана до рехабилитационен център за животни в Стара Загора. В чест на спасителите пък, местните именували щъркелчето Пламен. 

Пламен после се върнал в родното гнездо още същата година и отлетял на юг със застудяването. После дошъл на следващата година и така до днес. Неговите родители обаче вече не се появили. 

„Същият си е, познавам го по черното на крилата“ кимаше с глава подвижна баба докато внимателно фокусираше през очилата си щъркела. Категорично отхвърли намека, че всички щъркели имали черно по крилата-това бил Той. Думите и бяха потвърдени от две жени пълнещи туби с вода на селската чешма. Които допълниха подробности. Миналата година Пламен си отгледал три щъркелчета, предишната цели 5. Увеличената популация змиеунищожители не само отървали Александрово от влечуги, но донесли здраве и късмет на местните. Каквото е и поверието за щъркелите. 

Забелязала вниманието към себе си, птицата бе любезна да „слезе“ и позира за обективите ни. Малка благодарност, за традиционно неполучаващите я от хората български журналисти.

Г. Христов

Птицата си имаше и другарче
Пламен позира пред обективите
Това гнездо бе арена на истинска драма през август 2009 г
04.08. 2009 г. Пламен завързан с канап за гнездото
Хората тогава извикаха журналистите
Спасителната мисия на Гражданска защита
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини