От х:

Днес в x:

Дирят техника за изборите

Областна администрация Хасково лудна след като стана ясно, че осигуряването за предстоящите парламентарни избори на 12-ти май на необходимата по закон копирна техника ще е трудно.

Изискването всеки СИК да разполага с ксерокс-машин е съгласно решение на ЦИК.

По последни данни на общините, от края на февруари, в наличност са 115 машини.

На територията на Хасковско област има 11 общини с общо 468 секции. Съответно ще е нужна и толкова копирна техника –принтери и ксерокси. Макар и част от тях да се подсигурени, вероятно в работа ще влязат едва около 60 от машините, тъй като останалите не са от подходящия тип.

Според изискването, протоколите в края на изборния ден трябва да бъдат размножени на читирипластова индикирана хартия. Оказва се, че в хасковско само 46 копирни машини от вече набавените, ще могат да преснимат на формат  А-4, както е изискването.

Заради ситуацията от областната администрация са изпратили обяснения до ЦИК и чакат инструкции.

Междувременно кметовете търсят и възможности за наемане на необходимата техника за два дни, както изисква закона, от фирми.

Засега няма ситуации, в които имащите възможност да предоставят техниката, да са се опитвали да “извиват” ръцете на властите и да ги изнудват с непосилни суми за наем, уточниха от областната администрация.

М. Манолова

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини