От х:

Днес в x:

Велики женски отмор: Забранена им е всякаква работа днес

Днес жените почиват пълноценно

Вчера може да бе ден на жените, днес обаче е ден на булките. Масово нашествие на майки с деца окупира центъра на Хасково и парковете в града. Освен страхотното време причината е, че днес е забранена всякаква домакинска работа. Православният календар отбелязва днес Голяма задушница. Така, вместо любящи татковци освободили терена на прахосмукачката вкъщи, днес малчуганите бяха придружавани само от жени.

Една от най-харесваните заблуди за този ден е, че има ред ограничения за жените в домакинската работа-не се пере, не се чисти, не се мете, а ако трябва да се готви, то сигурно е задължение на татковците. Забраната за работа днес е за да не вали градушка през лятото, вярвали българите от старо време, нещо охотно прегърнато от нашенците в ново време. Всъщност никъде в Светото писание, не се говори за забрана за работа или пък за други ограничения. Единственото за голямата задушница е, че днес се отдава почит на мъртвите.

Посещават гробовете на починали близки. Приготвя се и раздава "коливо" - варено, подсладено жито. Българската традиция включва още хляб и вино, понякога дребни сладки и соленки. Поменът се прави на гроба, в църква или у дома.

Както на всеки помен, така и на Задушница се раздава на бедни и нуждаещи се. На следващия ден - неделя, са Месни заговезни (Сиропустната неделя), а от понеделник спираме с мръвките, защото започва голечмия великденски пост.

За една календарна година обикновено Задушниците са четири - преди Месни заговезни, след Спасовден, около Димитровден и Архангеловден.

Г.Христов

Времето също помогна на мамите

Малчуганите получиха своята разходка, този път с мама
Единственото неудобство за момчетиите бе, че нямаше с кого да ритат топка
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини