От х:

Днес в x:

Хасковски ученици печелят по 36 000 £ с акъл

Борис, Кремена и Велека са със стипендии за обучение в Англия

Хасковски ученици от Езиковата спечелиха внушителните за българските стандарти суми между 32 и 36 хиляди паунда, разчитайки на интелект и знания. Но не в „Стани богат“, а в престижно академично състезание на англоезичните от България, реферирано от професори на реномирани английски частни колежи. 10-класниците Борис Костадинов, Кремена Тодорова и Ивайло Лалов спечелиха пълни стипендии за обучение в престижни английски колежи по техен избор, в състезание организирано от Българска асоциация по четене. Още двама техни съученици, Велека Георгиева и Десислава Колева получават частични стипендии в рамките на 70 % от необходимата годишна сума. Успехът на местната Езикова е още по-впечатляващ понеже за цялата страна бяха отпуснати само 12 стипендии. Близо половината от тях получават хасковски ученици.

Състезанието бе на три кръга, като последният бе интервю в английското посолство с преподаватели от английски учебни заведения. Първоначално, отпуснатите стипендии за Езиковата бяха само две, на Борис и Кремена, но впоследствие журито преоценило оценките си и късно снощи уведомили ръководството на гимназията, че включва към пълните стипендии и Ивайло. В цялата история на Езиковата това е най-големият успех на нейни възпитаници на състезание от подобен ранг. Заслугите са на техните учителки по английски г-жа Тенчева и г-жа Блянгова, отдават дължимото от школото.

Най-способните хасковски деца обаче май ще се реализират зад граница. От септември тази година момчетата и момичетата започват учебната година в Англия при пълно поемане на всички разноски-от учебните такси до пълния набор от битови нужди. След изкласяването на 11-тия клас и при добри резултати, на децата ще им бъде предложено да довършат безплатно обучението си в Англия. В случай, че са сред първите във випуска си, съгласно английската практика ще получат пълни стипендии за следване и в техните Университети.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини