От х:

Днес в x:

Военната прокуратура връща язовира-убиец Иваново на Харманли

Скъсаната стена на яз. "Иваново" удави Бисер на 6 февруари миналата година

Коя прокуратура ще разследва виновниците за потопа в Бисер миналата година ще се решава от Върховната касационна прокуратура. Там е повдигнат спор за подсъдност от военно-окръжна прокуратура в Пловдив, която смята, че случаят е в компетенциите на харманлийското районно обвинение. За повдигането на този спор пред върховните прокурори потвърди говорителят на военните обвинители в Пловдив капитан Узунов.

Преди месец с постановление на харманлийската прокуратура казусът бе прехвърлен на обвинителите с пагони в Пловдив, защото установили, че язовир „Иваново“, който удави Бисер, е на военните и е част от полигона.

Според военните прокурори обаче това не е доказано. Те смятат, че съоръжението не е на военното министерство и не е в тяхната компетентност да разследват виновните длъжностни лица.

Според запознати със заключението на харманлийска прокуратура, изводът за собствеността на язовира се базира на Постановление № 148/21.07.1961 г. на Министерския съвет (секретно). Разследващият признава, че то не му е било предоставяно и не го е виждал, но въпреки това прави заключение, че точно този документ изяснява собствеността.

Не бил взет предвид фактът, че през 1995 година с промяна в Закона за местното самоуправление и местната администрация (ЗМСМА), в параграф 7 (1) подобни водоеми отиват към общината.

В постановлението не е отбелязано също така, че в Закона за водите от 28.01.2000 г. в чл. 19. (1) „за публична общинска собственост се обявяват водно-стопанските системи и съоръжения на територията на общината с изключение на тези, които са включени в имуществото на търговски дружества”.

Така сега върховните магистрати трябва да се произнесат в чия компетентност е разследването, което на практика означава да посочат кой е собственик на язовира-убиец – военните или общината.

Тодор Кръшков

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Видеа по темата

Последни новини