От х:

Днес в x:

Дядо Колю от Ябълково „чукна“ 100 лета с мента и риба от Марица

В компанията на децата си, внуци, правнуци и огромната си рода от с. Ябълково дядо Колю Стоилов посрещна 100-годишния си юбилей. Близките му стегнаха в негова чест голяма трапеза, а за да го поздрави в местния ресторант се извървя цяло. Макар да носи на гърба си вече цял век, дядо Колю казва, че не е усетил как годините са се изнизали.

„ Да живееш още 100 години, дядо!“, пожела на вековника кметът на Димитровград Иво Димов, който също дойде в Ябълково, за да стисне ръката на един от двамата най-възрастни хора в общината“. Градоначалникът донесе и подарък на рожденика – икона на Дева Мария, за да го закриля.

„ Да бъдем добри хора и да си помагаме. Да сме търпеливи и да носим отговорност за действията“, са научили от дядо си, край когото са израснали, внуците му Димитрия Сталева и брат й Колю.

Церемонията украси и най-малкия челен на фамилията -пра-правнучката на дядото -5 годишната Габриела. Пред огромната торта всички вкупом изпяха и песента за рожден ден.

Дядо Колю пък си спомни за стария си кларинет, който надувал на младини. Бил самоук музикант, но и гласовит певец. С песен успял да омагьоса през 1935-та година мома на име Гина от с. Великан, която после му станала и съпруга. Ябълковският столетник работил като животновъд, в местната кариера, но най-дълго бил майстор-зидар. Дори е работил при построяването на сградата на кметството в родното му село. През последните няколко години дядо Колю толкова се запалил и по четенето на книги, че изчел цялата художествена литература, която се намирала в ябълковската библиотека.

За дълголетие дядо Колю препоръчва стограмка мента всеки ден и колкото се може по-често на трапезата да има риба.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини