От х:

Днес в x:

Прокуратурата: Язовирът, удавил Бисер, е на военните

Бисер след скъсването на яз. "Иваново"

Язовир „Иваново“, който удави село Бисер и причини смъртта на шестима, е собственост на министерството на отбраната. Това е установила прокуратурата в Харманли, която вече цяла година разследва казуса. Преписката е изпратена на Военно-окръжна прокуратура, която трябва да установи конкретните лица, виновни за бедствието.

Според наблюдаващия прокурор от събраните доказателства се налага промяната на подсъдността, тъй като към момента на наводнението управлението, стопанисването и поддържането на военния полигон – корпусен учебен център „Корен” е било възложено на Министерство на отбраната на Република България.

Хидросъоръжение язовир „Иваново” попада в границите на корпусен учебен център „Корен”, установени с постановление на Министерски съвет от 1961г., когато в управление на Министерството на отбраната са били предоставени отчуждени 43418 дка. земи за изграждането на полигона. Оттогава хидросъоръжението се ползва от МО за провеждане на обучения по подводно кормуване и десанти. За това е бил съставен и Акт за публична държавна собственост № 0567/23.04.2003г.

Съгласно чл.316 ал.1 от Закона за отбраната и въоръжените сили (ЗОВСРБ), инфраструктурата на отбраната включва и недвижими имоти, обекти и съоръжения, предназначени за провеждане на военни учения, за изпитване на бойна техника и въоръжение, а това обхваща не само правото на собственост, но и ограничените вещни права върху чужда вещ, включително и правото на управление. Следователно през цялото време – от 1961г. до момента на скъсването на язовирната стена на язовир „Иваново”, задължение на МО е било да поддържат стената и другите съоръженията в изправност.

Haskovo.net

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини