От х:

Днес в x:

Бареков: Кметът на Хасково се е превърнал в национален символ на корупция

Николай Бареков и адвокатът му Менко Менков в съда в Хасково днес

„Не се отричам от думите си по адрес на кмета на Хасково Георги Иванов. Той се е превърнал в национален символ на корупцията“. Това заяви днес пред хасковския окръжен съд журналистът Николай Бареков. Той обжалва постановена от районните магистрати присъда за клевети срещу градоначалника, изнесени в предаване на живо от Хасково през месец май 2011 година. Тогава водещият на „Гореща точка“ заявил по адрес на Георги Иванов: „Тук имате един кмет, който се мисли за божество... С цял поменик от престъпления...“. В предаването водещият разказал и за запора на сметките на общината, за „доброволните“ дарения, в замяна на които се получавали обществени поръчки, за моста на „Кърджалийска“, който „води от една махала до хотела на сина му“, за заграбване на църковни имоти, които се давали на дясната ръка на кмета, за „незаконната му вила в чашката на язовир „Клокотница“, за уличното осветление, дадено „на сина му за огромна сума“. Бареков обявил още, че Георги Иванов се ползва с протекцията на Алексей Петров.

Районният съд в Хасково призна Бареков за виновен и уважи гражданския иск на градоначалника в размер на 1 лев. Освен това наложи на водещия глоба от 2000 лв.

Бареков обжалва решението пред окръжния съд, но почти година не намери време да пристигне лично и да даде обяснения пред магистратите. По делото бяха разпитвани и репортерки на ТV-7. На последното съдебно заседание пък нещата се завъртяха около продуцента Виргиния Върбанова. Двете репортерки обясниха, че казаното от Бареков в ефир всъщност е било залегнало в сценария на предаването и Бареков просто е прочел това, което му е написано.

„Сценарият на продуцента е чисто технически – разположение на масите, на камерите, на публиката и водещия, времето за реклами. Това което съм заявил, е моето лично мнение, което се основава на събраната информация. При това информация, събирана от години. Събирал съм данни за дейността на кмета на Хасково от прокуратурата, от медиите, от членове на парламентарната комисия за борба с корупцията, при това от различни партии. Факти за корупционни практики са ми били съобщавани и от политици, включително депутати“, заяви пред съда Бареков.

Той бе подложен на разпит от адвоката на кмета – Иван Иванов. На въпрос дали е виждал съдебен акт, който да доказва твърденията му, Бареков отвърна, че ако е имало справедливо съдебно решение, не би имало нужда журналистите да правят разследвания.

Бареков заяви, че последните две предавания от Хасково са били забранени от общинската администрация. По думите му той нееднократно е канил кмета да участва в дискусиите и да защити собствената си позиция, но градоначалникът винаги отказвал.

„Тук съм, за да защитя свободата на словото. Намираме се в нелепа ситуация - аз да се изправя пред съда, а кметът да го няма. Нещо повече, самият Общински съвет, вместо да бъде опозиция и коректив на изпълнителната власт, сега е облечен в адвокатска тога и изправен срещу мен“, каза още Бареков, намеквайки, че адвокатът на кмета Иван Иванов е председател на ОбС Хасково.

„Вашето решение в този процес е ключово, защото може утре да се окаже, че корупцията е облечена в невинност“, заяви в заключение Бареков, обръщайки се към тримата съдии от състава.

„Основният въпрос в това дело е докъде се простира свободата на словото“, принципно се съгласи с него Иван Иванов. Той обаче допълни, че „квалификацията „престъпник“ може да се използва само по адрес на лице, за което има влязла в сила присъда“. А Бареков е използвал неведнъж подобни квалификации по адрес на Георги Иванов във въпросното предаване.

След пледоариите съдът се оттегли да вземе решение. Половин час по-късно обаче съдебният състав се върна в залата и обяви, че решението ще бъде оповестено в срок. Законовият срок е един месец.

След приключването на процеса Иван Иванов отказа коментар, а Бареков заяви, че ако и на втората инстанция бъде осъден, ще потърси справедливост в Страсбург. В отговор на журналистически въпрос той каза още, че делото в Хасково му е най-малкия проблем, защото е за 1 лев. От думите му стана ясно, че го съдят още Алексей Петров, Любомир Павлов, при това за стотици хиляди левове.

„Проблемът на българските журналисти е, че могат да се окажат сами срещу много богати хора в съдебната зала. Би трябвало юридическите лица, които притежават дадена медия, да застават зад журналистите си, ако ги съдят. Както е в моя случай. Но в много други на журналисти могат да се предявят искове за стотици хиляди левове, да им вземат жилището, да оставят децата им на улицата. Един богат човек може да си го позволи и да притисне даден журналист в ъгъла, да не може да се плаща съдебни такси и адвокатски хонорари, или пък обезщетения“, заключи Бареков.

Според адвоката му Менко Менков окръжният съд може или да потвърди решението на районния, или да го отмени и да го върне за ново разглеждане от друг съдебен състав.

Тодор Кръшков

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини